HDD пазарът показва ръст за първи път от 2011-а насам

През миналата година HDD пазарът за пръв път след масовите наводнения в Тайланд отбелязва положителен ръст от 2,2%. Това обаче е задържало нивото на цените и дори го е повишило през второто полугодие на 2014-а.

След три години на непрекъснат спад през 2014 г. доставките на хард дискове (HDD) за първи път показват положителен ръст, а пазарният сегмент – признаци на възстановяване. По данните на аналитичната агенция Coughlin Associates, цитирани от бизнес изданието Forbes, през миналата година HDD производителите са предложили на пазара 2,2% повече устройства за съхранение в сравнение с 2013 г.

Тук е мястото да напомним, че спадът в този пазарен сегмент започна през 2011 г., когато масовите наводнения в Тайланд попречиха на нормалната работа на много от разположените там заводи. В този район се намират много от производствените мощности за хард дискове, така че наводненията причиниха принудително намаляване на доставките за световния пазар и на практика създадоха HDD дефицит, който задържа цените на тези продукти относително високи. Междувременно масовия преход към използването на таблети, а и на лаптопи, които използват флаш-базирани твърдотелни дискове (SSD), също се отрази негативно на HDD пазара.Непосредствен резултат от всичко това беше и тригодишният непрекъснат спад в сегмент на хард дисковете. През 2011-а годишното намаляване на доставките в отрасъла беше 4%, през 2012 г. спадът беше 7,6 %, а през 2013 г.  - 4,3 %.

През миналата 2014 г. обаче се забелязва позитивна тенденция. Експертите свързват ръста на HDD пазара с нарасналото търсене от страна на облачните и корпоративните приложения. Положителен ефект е имало и стабилизирането на пазара на лаптопи. В края на краищата съвкупните доставки на HDD изделия през миналата година възлизат на 564 млн. устройства.


HDD пазарът показва ръст за първи път от 2011-а насам

© PCWorld България, pcworld

Едновременно с ръста на пазара, средната продажна цена на хард дисковете е оставала стабилна през миналата гидина и дори показва известно увеличение през второто полугодие, отбелязват още аналитиците, според които от това най-много са спечелили компаниите Seagate и Western Digital. В последната компания обаче са скептични относно перспективите за значителен ръст на HDD пазара в бъдеще.


HDD пазарът показва ръст за първи път от 2011-а насам

© PCWorld България, pcworld

Според цитирания доклад, лидер на HDD пазара както и досега е Western Digital, която държи 44% дял от него. На второ място е компанията Seagate с 40 % пазарен дял, а трета е Toshiba с 16 %.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.