Спирането на Pirate Bay е с нулев ефект за правоносителите

Това показват данните на аналитичната компания Excipio, според която временното изключване на тракера The Pirate Bay не е допринесло по никакъв начин за намаляване на интернет “пиратството”.

Проведената миналата седмица от шведската полиция акция срещу сървърите на The Pirate Bay и няколко други подобни сайта на практика не успя да постигне целта си, тъй като Пиратският залив възкръсна бързо с друг домейн. Затова пък въпросното събитие дава възможност за ценна оценка на въздействието на подобни действия върху нивото на интернет пиратството в света.

И така, по данните на специализираната в подобни анализи агенция Excipio, на 8 декември, в навечерието на изключването на Pirate Bay, сваляне от торенти е било регистрирано от 101.5 млн. IP адреса в света. След изключването на Залива на 9 декември броят на свалящите торенти IP адреси е намалял от 99 млн до 95 млн. на 10 декември и е останал на това ниво в продължение на няколко дни. Още на 12 декември обаче броят на регистрираните “пиратски” IP адреси се е върнал на ниво 100,2 млн., което е дори малко повече от средния за месеца показател от началото на ноември (99,9 млн.).

Това означава, че няколко процентният спад на тегленията от торенти, предизвикан от временното закриване на The Pirate Bay, е първо незначителен, и второ, краткотраен. Казано иначе, изключването на торент тракера The Pirate Bay на практика не е намалило пиратството в света, въпреки, че сайтът е може би най-популярния на планетата ресурс за нелицензирано софтуерно и мултимедийно съдържание.

Така в края на краищата полицейската акция в Швеция се оказва безполезна и с нулев ефект за т.нар. правоносители. Вероятно въздействието би било доста по-значително при координирани действия по целия свят, но подобно нещо освен трудно за организиране, би било също така временно и доста по-скъпо от възстановяването на атакуваните торент тракери на нови домейни. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.