Intel излезе с единна платформа за Интернет на нещата

Intel IoT Platform е комплексен базов модел, който има за цел да унифицира и опрости възможностите за свързване и сигурна комуникация за електрониката, попадаща в рамките на концепцията “Интернет на нещата”.

Независимо дали ни харесва или не, близкото бъдеще вещае ежедневие, в което използваме всевъзможни умни джаджи, всички от които са свързани с интернет. За реализацията на тази концепция, известна като “Интернет на нещата”, работят много високотехнологични компании, но особено активна е Intel, която вчера представи и цялостна референтна платформа в тази област. Тя се нарича Intel IoT Platform и представлява комплексен базов модел за рвализация, който има за цел да унифицира и опрости възможностите за свързване и сигурна комуникация за електрониката, попадаща в рамките на концепцията “Интернет на нещата”. Заедно с представянето на таз платформа, Intel също така демонстрира интегрирани хардуерни и софтуерни решения, базирани на нея.

Според замисъла на гиганта, използването на стандартизираните компоненти на Intel IoT Platform ще позволи на разработчиците да внедряват бързо и лесно готови решения, реализиращи концепцията “Интернет на нещата”, При това има широки възможности за адаптация на устройствата в съответствие с конкретните изисквания на всеки потребител, както и за предоставяне на аналитична информация.


Intel излезе с единна платформа за Интернет на нещата

© PCWorld България, pcworld

Intel представи и подробен план (пътна карта) за пускане на интегрирани хардуерни и софтуерни продукти, които да поддържат Intel IoT Platform. Покривайки от edge устройства, до облака, въпросната пътна карта включва приложно програмен интерфейс (API) за създаване на услуги, edge-to-cloud свързаност и анализи, интелигентни gateways, и пълна линия от мащабируеми IA процесори. Сигурността също е сериозно застъпена в пътната карта – както със специални продукти за сигурност, така и характеристики за сигурност, вградени в хардуерни и софтуерни продукти.


Intel излезе с единна платформа за Интернет на нещата

© PCWorld България, pcworld

Ето по няколко изречения и за новите продукти на Intel в рамките на IoT Platform:

  • Wind River Edge Management System предоставя облачна свързаност, за да улесни конфигурацията на устройствата, трансфер на файлове, запис на данни, и базирани на правила анализ на данни и реакция. Този предварително интегриран технологичен комплект дава възможности на клиентите бързо да изграждат специфични за всяка индустрия IoT решения и да интегрират различни корпоративни ИТ системи, като използват API управление. Cloud-базираният middleware работи от вграденото устройство към облака, за да намали времето за достигане до пазара и общата стойност на притежание;
  • Най-новият Intel IoT Gateway ще интегрира Wind River Edge Management System, така че гейтуеите да могат да бъдат бързо инсталирани и управлявани по време на жизнения цикъл на системата, за да се намалят разходите и времето за достигане до пазара. В допълнение, гейтуейят включва подобрения на производителността, поддръжка на опции за памет на по-ниска стойност и по-широка селекция от налични комуникационни опции. Intel IoT Gateways,в момента, са на разположение от седем производители на оборудване (ODMs), а още 13 системи ще бъдат пуснати в началото на 2015.
  • За да извлекат стойност от данните, генерирани от приложенията използващи Intel IoT Platform, разработчиците се нуждаят от мощен, и същевременно лесен за използване подход към анализите на Големите данни. Intel разширява своята поддръжка за анализи в облака за IoT Developer Kits, така че да включват Intel IoT Gateway серия, в допълнение към платки Intel Galileo boards и Intel Edison Modules. Анализите в облага дават възможност на разработчиците на IoT приложения, да идентифицират тенденции и аномалии във времеви порядък и мащаба на Големите данни.
  • Компанията McAfee, която е част от Intel Security подразделението, обяви Enhanced Security за Intel IoT Gateways в подкрепа на Intel IoT Platform. Това предварително валидирано решение добавя усъвършенствано управление на сигурността за gateway устройства.
  • Intel API and Traffic Management решение, което използва решенията Intel Mashery, за да създаде възможности за изграждането на градивни елементи, които улесняват проектирането на нови софтуерни приложения. Потребителите на платформата Intel IoT Platform днес имат достъп до Intel Mashery API инструментите за управление, за да създават data APIs, които могат да бъдат споделяни вътрешно, както и с партньори, или да бъдат осребрени като генериращи приходи data услуги за клиенти.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.