Браузърни войни 2014: фронтовата линия към края на годината

Тази година Firefox е загубил няколко процента от пазарния си дял, повечето от които са отишли при Chrome, който вече е втори по популярност браузър след IE, показва най-новата статистика на агенцията Net Applications.

Макар и безплатни програми интернет браузърите са интересен индикатор за уменията, постиженията и политиките на своите разработчици, така че статистиките за тяхното разпространение и динамиката на тяхната популярност винаги са интересни. Доказателство за това е и ноемврийския доклад на аналитичната агенция Net Applications, която редовнo ни запознава с браузърния пазар и най-пресните завоевания и загуби на основните програми от този тип.

И така, по данните на Net Applications традиционно най-разпространен сред потребителите е браузърът Microsoft Internet Explorer, с който към ноември 2014 са работили 58,9 % от потребителите на персонални компютри с достъп до Интернет. Това означава, че за последната година делът на IE е нараснал незначително (с 0,5%) спрямо миналогодишното постижение от 58,4%.

Интересно е обаче, че от трето на второ място по популярност се е изкачил бразуърът Google Chrome. Ако преди година, въпросната програма за сърфиране е държала 15,4 % от глобалния браузърен пазар, то през ноември нейният дял е вече 20,6 %.

Този напредък очевидно е за сметка на Mozilla Firefox, който от края на 2013 г. досега е загубил почти същия процент от дела си колкото е спечелил Chrome. Т.е. към ноември 2014 г. аналитиците изчисляват 13,3% дял за Firefox, докато година по-рано този инструмент е бил в предпочитанията на 18,5 % от уеб потребителите.


Браузърни войни 2014: фронтовата линия към края на годината

© PCWorld България, pcworld

Пазарните дялове на браузърите към ноември 2014 (горе) и ноември 2013 г. според Net Applications

На четвърто място в класацията на най-популярните браузъри е Apple Safari, чийто дял практически не се е променил за последната година и си остава 5,9 %. Великолепната петорка, както обикновено, се закръгля от Opera, която през ноември 2014 г. печели сърцата на 0,9% от РС потребителите, докато година по-рано е работила на 1,4 % от РС-тата с интернет достъп.


Браузърни войни 2014: фронтовата линия към края на годината

© PCWorld България, pcworld

В перспективата на отделните браузърни версии пък най-много привърженици има Internet Explorer 11.0 —цели  25,5 %. След него се нареждат изданията Internet Explorer 8.0 и Chrome 38.0, които имат съответно дялове от 15,1%  и 11,3%.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.