Създателят на Android напуска Google

Причините за потвърденото от Google напускане на Андри Рубин засега остават неясни. Мястото му начело на подразделението за робототехника заема Джеймс Къфнер, професор от университета Карнеги-Мелън.

Въпреки успехите на Google и отличните позиции на Android на пазара, създателят на тази операционна система – Анди Рубин (Andy Rubin) -  напуска компанията за която работеше близо десет години. За това съобщават колегите от американското издание на PC World, които вчера са получили от Google потвърждение за напускането на Рубин, който от края на миналата година заемаше поста на ръководител на фирмените проекти, свързани с разработката на роботи. Засега причините за напускането на специалиста остават неясни, но според колегите решението му е свързано с някакви промени в структурата на оглавявания от него отдел в Google. Според наличната информация, сега Анди Рубин планира организирането на “инкубатор” за стартъпи, разработващи високотехнологични хардуерни решения. Вече е назначен и неговият приемник, който ще управлява робо-разработките на интернет гиганта – това е.Джеймс Къфнер (James Kuffner), професор по робототехника от университета Карнеги-Мелън.

Макар от Google  да са потвърдили новината за напускането на Рубин, засега компанията не коментира подробно неговото решение, ако не се смятат пожеланията на главния изпълнителен директор Лари Пейдж към Рубин за успехи и засвидетелстваното уважение за свършената през годините работа.

Припомняме, че Анди Рубин е собственик на 17 патента и един от основните разработчици на операционната система Android и основател на компанията Android Inc., създадена през 2003 г. и купена от Google през 2005-а.


Създателят на Android напуска Google

© PCWorld България, pcworld

Любопитен факт е, че Стив Джобс приживе смяташе Рубин за свой заклет враг и нееднократно го обвиняваше в копиране на разработки на Apple. На тези обвинения Рубин уместно отговаряше, че прогресът не бива да се монополизира. В края на краищата именно на него се дължи успешното внедряване в Android на функционалност, която сега смятаме за даденост в потребителските интерфейси на всички мобилни ОС – поддръжката на няколко докосвания едновременно, регулиране на мащаба на изображението с “пощипване” и др., които иначе “ябълките” биха монополизирали с патенти. Във всеки случай, ако го нямаше Анди Рубин и неговото творение, днешните смартфони със сигурност щяха да изглеждат много по-различно и то в негативния смисъл на сравнението.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.