Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

В България сме малко назад от цялостната тенденция, но през последните години това започва да се променя.

Павлин Луканов

  Онлайн възможностите за обучение не са новост в световен мащаб. От доста отдавна човек може съвсем лесно да намери къде да придобие дадени знания без физически да посещава определена институция. Интернет пространството дава лесен достъп до много материали и курсове, а дори и възможности за получаване на дипломи.

Както можете да се досетите, в България сме малко назад от цялостната тенденция, но през последните години това започва да се променя. И у нас, подобно на международните тенденции, се появяват сайтове, а дори и образователни институции, с възможност за онлайн обучение или достъп до някаква част от познания.

Чрез настоящия материал ще се опитам да ви запозная с няколко подобни услуги/сайтове, като, разбира се, нямам претенциите това да е изчерпателно, понеже Интернет пространството е обширно и със сигурност съществуват много други алтернативи. Дори чрез повърхностно търсене можете да намерите безплатни курсове или самоучители в редица категории.

Уча.се - „Бърз, лесен и интересен начин да учиш“

И така, нека започнем с един от най-популярните напоследък източници за знание. Уча.се в основата си представлява онлайн платформа в помощ на ученика и е избран за най-добър образователен сайт в България за 2012 и 2013 г.


Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld

Основател на StartUP проекта е Дарин Маджаров, а към момента екипът на сайта включва голям брой учители и млади специалисти по различни предмети.

Това е мястото, където учениците могат да намерят уроци по математика, физика, химия, биология, география, история, български език, "Човек и природа", английски език, немски език и други.

Сайтът предлага изключително богата колекция от видеоуроци, които са оформени като забавни видеоматериали и са предназначени за учебни предмети от I до XII клас. За проверка на усвояването на материала след уроците учениците могат да проведат и упражнение.


Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld

Мисията на Уча.се, както я споделят създателите, е „да влезе във всяка класна стая, във всеки дом и да даде възможност на всяко едно българче да учи с разбиране и усмивка“.

Интересното е, че сайтът се превръща не само в помагало за учениците, но и за учителите, които също могат да използват ресурсите му и да преподават по качения материал.

Софтуерен университет

И от училищното ниво нека се пренесем към университетското образование, и то по-конкретно към софтуерната част. През последните години българските софтуерни специалисти са доста търсени и тенденцията е това да продължи. Реализацията в този сектор е не само у нас, но и в чужбина, а стандартът е в пъти над средния за страната.

Тази година стартира дългоочакваният проект на софтуерния експерт Светлин НаковСофтуерен университет.

Университетът предлага няколко форми на обучение:

Наблюдател - безплатно участие във всички курсове на Софтуерния университет без право на предаване на домашни, явяване на изпити, участие в практически проекти и без право на дипломи, сертификати и без достъп до работодатели.

Онлайн - включва онлайн обучение чрез видеоматериали и други ресурси, участие в домашни, изпити и проекти, с право на дипломи, сертификати и достъп до работодатели.

Присъствено - включва достъп до всички учебни ресурси от изучаваните курсове, посещение на учебните занятия на живо, право на помощ от преподавателския състав по време на учебните занятия, участие в домашни, изпити, с право на дипломи, сертификати и достъп до работодатели.

Стипендиант – предлага се безплатно за топ 10% от студентите с най-добър успех и включва присъствено обучение + достъп до работни позиции и стажове в Силициевата долина (във фирми като Facebook и Google).


Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld

Според информация, публикувана на сайта на университета, неговата мисия е да предоставя качествено образование, професия и работа на хиляди млади хора в областта на програмирането и софтуерните технологии и да подпомогне каузата „България – Силициевата долина на Европа“.

В Софтуерния университет залагат на практически ориентирано образование за софтуерни инженери без излишни математики и физики, без излишна теория и остарели технологии.

Академията на Телерик

Оставаме в ИТ средите със „Софтуерна академия на Телерик“, която представлява интензивна програма за обучение на софтуерни инженери, предоставяща практически опит и задълбочени знания по програмиране.

Безплатното практическо обучение, част от инициативата „Академията на Телерик“, е подходящо както за напълно начинаещи програмисти, quality assurance инженери, developer support инженери и front-end разработчици, така и за хора с опит в разработката на софтуер.


Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld

Академията предлага и онлайн обучение по програмиране, софтуерни технологии, уебдизайн и UI технологии. Тази форма на обучение ви дава възможност да определяте сами темпа на учене и да съчетавате лекциите с работа и учене. Чрез практическото обучение, което „Академията на Телерик“ предлага, вие имате възможност да бъдете част от курса, без физически да посещавате лекциите.

Част от курсовете, които се организират в „Академията на Телерик“, са в рамките на програмата „Софтуерна академия на Телерик“ и са отворени за посещение само за участниците в нея. Всички останали желаещи могат да се обучават по тях онлайн. Друга част от курсовете се предлагат и за присъствено, и за онлайн обучение.

Курсовете са групирани в шест направления: Програмиране, Уебдизайн и UI технологии, Софтуерни технологии, Осигуряване качеството на софтуера и автоматизирано тестване, Личностни и бизнес умения и Външни курсове.

Други

На разположение в българоезичното Интернет пространство са и няколко други решения, които заслужават поне кратко споменаване.

Британският съвет предлага онлайн курсове за професионално развитие на преподаватели по английски. Графикът на заниманията е максимално гъвкав, за да бъде удобен за работещите. Учебните дейности се провеждат в рамките на зададен период от време чрез имейл и дискусионни форуми. Тези, които постигнат оценка Excellent/Successful в края на курса, ще получат сертификат от Британския съвет.Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld


Курсовете включват: Primary Essentials, Learning Technologies Essentials, TKT Essentials, School students in class, Content and Language Integrated Learning, Communicative Assessment, Steps to Success и Special Educational Needs.

Институт Сервантес-София предлага възможност за онлайн обучение по испански език. Обучението се осъществява чрез платформата AVE (виртуална зала по испански език), която е създадена от института с цел изучаване на испански език по Интернет.

Обучението предлага стандартните предимства спрямо традиционното обучение като гъвкавост относно времето и мястото. Можете да минете общоезиковите курсове по испански език от всички нива: А1, А2, В1, В2 и С1, а има и курсове за деца.

Видове курсове: дистанционни без преподавател, дистанционни с преподавател и полуприсъствен.

Още една възможност за онлайн обучение по чужд език предлага и Френският институт в България. Тук можете да намерите ресурси за обучение по френски под формата на упражнения, тестове, игри и др.

Microsoft е един от технологичните гиганти, които предлагат онлайн обучение, свързано с продуктите на компанията. На български език ще намерите курсове за обучение по Microsoft Office Online, които се състоят от уроци по програмите от Microsoft Office и обхващат конкретни функции или области на работа.Възможности за онлайн обучение в българското Интернет пространство

© PCWorld България, pcworld


В допълнение към уроците имате възможност да се упражнявате в програмата, за която се обучавате. Например, ако вземате курс за Microsoft Office Excel, в Excel ще се отвори занятие за упражнение заедно с инструкции, които да ви помагат, докато работите. Освен това ще можете да се изпитате сами в края на всеки урок. Всеки урок, тест и занятие за упражнение са незадължителни. Можете да вземете цял курс наведнъж, да го завършите за определен период от време или да вземете само частите, от които се нуждаете в определен момент. Можете да използвате курсовете като обучение за нови умения или като начин за припомняне на умения, които използвате само от време на време.

Инициативата на VIVACOM VIVA Cognita представлява уебплатформа, в момента пилотен проект, за иновативно преподаване на математика и информатика в училищата. Тя е с безплатен достъп за всички ученици в страната, а нейната главна цел е да стимулира децата да се ориентират към точните науки, да помогне в усвояването им с помощта на компютрите и новите технологии и да насърчи изявата на учениците в разнообразни състезания и конкурси. Платформата VIVA Cognita стимулира и учителите да използват иновативни методи за преподаване и да развиват извънкласните форми на обучение.

Доста университети у нас също предлагат до някаква степен възможност за онлайн или дистанционно обучение. Освен това съществуват и множество частни фирми, които предлагат подобен тип обучение в съвсем разнообразни области, но най-вече в изучаването на чужди езици.

още по темата

А1 с едномесечен безплатен достъп до всички Viber стикери

Активирането на услугата се осъществява през платформата на Viber за мобилни устройства с операционна система Android или iOS или със сканиране на QR код
03.12.2018 / 10:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.