Разработчикът на Minecraft наистина става част от Microsoft

Придобиването на Mojang срещу $2,5 млрд. е най-голямата сделка за Microsoft след смяната на генералния директор на компанията от Редмънт.

Циркулиращите от миналата седмица в Мрежата слухове, че Microsoft може да купи компанията Mojang, разработчик на популярната игра Minecraft, се оказаха верни. Вчера корпорацията от Редмънт потвърди официално сделката с изявление на официалния си сайт.

Придобиването на Mojang срещу $2,5 млрд. е най-голямата сделка за Microsoft след смяната на генералния директор на компанията от Редмънт. Финализирането на инициативата се очаква към края на годината.


Разработчикът на Minecraft наистина става част от Microsoft

© PCWorld България, pcworld

Според запознати, съществуват поне няколко причини, поради които Microsoft иска да притежава разработчика на  Minecraft. Според една от версиите Microsoft планира да използва  open-world конструктор за налагане на платформата Windows Phone и увеличаване на продажбите на мобилни устройства, управлявани от въпросната ОС. Minecraft стана култова игра, в която играчите могат да изграждат практически всичко, което искат, с помощта на текстурни 3D блокчета. Играта първоначално бе разработена за PC-та, но вече се предлага за Microsoft Xbox и Sony PlayStation, има и популярни мобилни версии за iOS и за Android, но не и за Windows Phone. След вчерашния анонс на сделката обаче последното най-вероятно бързо ще бъде поправено. Съществуват обаче и опасения, че в последствие Microsoft ще добави в Windows-версията на Minecraft допълнителни функции и предимства, за да привлече на своя страна потребителите на Android и iOS устройства.


Разработчикът на Minecraft наистина става част от Microsoft

© PCWorld България, pcworld

Друга версия гласи, че интересът на Microsoft към Minecraft е породен от желанието на корпорацията да привлече талантливи разработчици за Windows. През последните пет години след излизането си Minecraft, стана глобален феномен и оформи около себе си внушителна общност. Към днешна дата играта е донесла на създателите си значителни приходи от продажбата на над 54 млн. копия. Така Minecraft по същество се превръща в нещо като цифров еквивалент на легендарните конструктори Lego. Остава да се надяваме, че Microsoft ще запази основите и културата на Minecraft, които са така любими на милионите предани фенове на играта.

А ето как коментира сделката Фил Спенсър, шефът на Xbox подразделението на Microsoft:

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.