Икономическото забавяне води до плавни приходи в ЦИЕ

Докато според Deloitte компаниите от повечето сектори в региона на Централна и Източна Европа търсят решения за справяне с трудните времена, у нас, според CBN, технологичната индустрия е работодател Nо1 у нас, който плаща най-много за заплати и осигуровки.

Влошаващото се икономическо положение в Централна и Източна Европа комбинирано с все по-несигурната геополитическа обстановка през 2013 г. води до застой в приходите на много от най-големите компании в региона. Но резултатите на опериращите региона компаниите за първото тримесечие на 2014г. показват, че за голяма част от тях стагнацията през тази година се е трансформирала в реален спад.

Това твърди осмият годишен доклад Топ 500 на компанията Deloitte за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който очертава постепенно влошаване на икономическата и бизнес среда във всички страни от Централна Европа и оставя малко място за оптимизъм, свързан с финансовата перспектива на най-големите компании през следващите няколко месеца.

За осми пореден път Deloitte прави анализ на най-големите компании в 18 държави в Централна Европа и Украйна (500 компании, 50 банки и 50 застрахователни компании). Общите приходи на всички тези компании в класацията Топ 500 този път достигат до 712 млрд. евро., което е намаляване в ръста с 0.4% (3 млрд.евро) в сравнение с 2012 г. Средно увеличение на приходите от 0% е отбелязано в региона, по-ниско от много по-здравословните 3.3% миналата година. Това издание на класацията е трето поредно, в което нараства броя на компаниите, отчитащи спад в приходите. Спад в приходите е отчетен от почти половината от 500-те компании, анализирани от Deloitte (45.4% в сравнение с 40.4% през 2012г.). Според агенцията. единственият доминиращ сектор от гледна точка на сравнително висок ръст на приходите е преработващата промишленост, която отчита среден ръст от 2.9%.

Според Deloitte, нестабилното положение в Украйна и последните икономически санкции могат допълнително да повлияят на влошените икономическите условия в региона, което ще доведе отново до забавяне в развитието на най-големите компании в ЦИЕ.


Икономическото забавяне води до плавни приходи в ЦИЕ

© PCWorld България, pcworld

„Въпреки, че първите признаци за икономическо възстановяване през 2013 не бяха лесни за държавите в Централна Европа само две от петте най-големи икономики в Унгария и Румъния нараснаха с по-бързи темпове, отколкото през 2012г. Положението на другите три държави: Полша, Чехия и Украйна не се е променило драстично спрямо 2012г. Чешката икономика продължава да спада по БВП – 0.9% в сравнение със спада от 1% през 2012, докато Украйна е в стагнация“, допълва Главният изпълнителен директор на Deloitte за Централна Европа Алистър Тиър

Според данните на компанията, най-големият ръст на приходи през 2013г., близо 3%, е отбелязан от преработващата промишленост. Това се дължи основно на доброто състояние на автомобилната индустрия. През изминалата година няколко глобални компании от този сектор са започнали допълнително инвестиране в ЦИЕ (включително в Румъния, Словакия, Полша и Унгария).

На свой ред, секторът потребителски стоки е нараснал само с 1.1%. Миналата година това нарастване е с 4.8%. ТМТ Индустрията (технологии, медии и телекомуникации) от няколко години оказва влияние на спада в средния доход (през 2013 – 4.9%).

Секторът, който за втора поредна година отбелязва най-големия спад от -15.7% е недвижими имоти и строителство. Първото тримесечие на тази година показва, че положението във всички сектори продължава да се влошава и средната промяна в приходите на компаниите е негативна, и възлиза на – 3.1% в сравнение с 0.5% за първото тримесечие на 2013 г.

Интересното е, че докато компаниите от повечето сектори в региона на Централна и Източна Европа търсят решения за справяне с  трудните времена, у нас, според родната агенция CBN, технологичната индустрия е работодател Nо1 у нас, който плаща най-много за заплати и осигуровки. Това твърди поредната класация "500-те най-големи компании - работодатели в България '2013” на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. (според предварителни резултати, обхват по собствена оценка около 93% от бизнеса в страната , те над 313 000 фирми).


Икономическото забавяне води до плавни приходи в ЦИЕ

© PCWorld България, pcworld

Тези резултати са добра новина и приятна изненада на фона на общата икономическа картина, стандарта на живот и нивото на образователната система, отбелязват аналитиците от CBN, според които сред 500-те най-големи компании у нас има  62 компании от ICT индустрията с общ пазарен дял от 14,7 %. Според агенцията, 29 от тези класирани фирми са в софтуерния бизнес, 11 са контактните центрове, 9 са  TLC интеграторите, 6 са телекомите, 5 са IT системните интегратори, 2 са в бизнеса с продажбите на комуникации на дребно.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.