Цензурата в интернет лъсна на интерактивна карта

Според създателите на картата Internet Censorship Around The World, най-много права на потребители се нарушават в Китай, най-много пречки пред интернет достъпа се поставят в Куба, а най-силни ограничения за потребление на съдържание има в Иран.

Въпросът “къде, колко и по какъв начин се контролира интернет” все още не е получил достатъчно адекватен отговор, но поне приблизителна представа все пак може да се получи. Едно от най-пресните средства се предлага от доставчика на услуги IVPN.net, който съвсем наскоро е пуснал интерактивна карта, наречена Internet Censorship Around The World. Както подсказва наименованието, тя дава възможност да се види какви ограничения пред работата със Световната мрежа се налагат в една или друга част от света.

Според наличната информация, при съставянето на картата се анализират редица критерии, на базата на които се определя нивото на цензура за отделните държави. Разграничени са четири основни категории, по които се класират страните: “Нарушаване на човешките права”, “Свобода в Мрежата”, “Пречки пред достъпа” и “Ограничения на съдържанието”.

Ако се съди по приведените данни, най-много гражданските права на потребителите се нарушават в Китай – резултатът за тази страна по дадения критерий е 38 точки от 40 възможни (колкото по-висока е стойността, толкова по-стегната е цензурата). В категорията “Пречки пред достъпа” лидер е Куба, която има 24 точки от 25 възможни. Най-силни ограничения за потребление на съдържание пък има в Иран, която постига 32 точки от възможни 35.


Цензурата в интернет лъсна на интерактивна карта

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, по-голямата част от Източна Европа и целите Балкани, в това число България, попадат в сивата зона на картата, т.е. сред страните за които очевидно IVPN.net няма данни. Като цяло обаче, резултатите в общи линии съответстват на проведено преди около три години изследване на OpenNet Initiative, според което страната ни попада в категорията “some censorships”, т.е. има някаква интернет цензура, но не се знае точно колко.  

Така или иначе, ако оставим настрана непълнотата на данните за отделни региони, новата интерактивна карта изглежда като нелош справочен инструмент по темата, който дава доста подробна информация по държави. Можете да проверите по всяко време на официалния сайт на Internet Censorship Around The World. Още доста по темата за цензурата в интернет пък може да се прочете в англоезичната Wikipedia.

още по темата

Microsoft заплаши да свали от Azure социална мрежа заради антисемитски постове

Платформата Gab се гордее с това, че уважава свободата на словото, и доби особена популярност сред консерваторите и крайната десница
10.08.2018 / 04:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.