IDC отчете рекордни продажби на смартфони през Q2 2014

През второто тримесечие глобалният пазар на смартфони бележи над 23% годишен ръст, а при доставчиците Huawei и Lenovo са във възход, докато Samsung и Apple губят дял, установява още IDC в своя най-пресен анализ.

Ръстът на смартфонните продажби на Apple продължава да се забавя в следствие на конкуренцията с китайските производители, които непрекъснато пускат на пазара устройства с привлекателни характеристики на добра цена. В същото време глобалният пазар на смартфони продължава да демонстрира сериозни темпове на растеж – това показва най-новото проучване в този сегмент на агенцията за анализи IDC.

Според данните от последния отчет на агенцията, през втората четвърт на 2014 г. глобалният пазар на смартфони показва 23,1% ръст спрямо същия период година по-рано. А за времето от април до юни тази година, според IDC, доставките на смартфони са били рекордни – общо  295,3 млн. броя.

За отчетния период компанията Apple е осигурила 35,1 млн. iPhone апарата, което е малко повече от нейния резултат от преди година (31,2 млн.). Но въпреки отбелязания ръст на доставките, който възлиза на 12,4% на годишна  база, делът на iPhone моделите на смартфона пазара всъщност е намалял – от 13% през Q2 2013 на 11,9% през второто тримесечие на настоящата година.


IDC отчете рекордни продажби на смартфони през Q2 2014

© PCWorld България, pcworld

Безусловен лидер по продажби на смартфони си остава компанията Samsung, въпреки, че нейния дял на глобалния пазар в този сегмент за последната година също се е съкратил, при това значително  - от 32,3% до 25,2%. Намалели са и доставките на Samsung смартфони – с 3,9% спрямо същия период на миналата година или от 77,3 млн. на 4,3 млн. броя.

За сметка на това, големите китайски производители в лицето на Huawei и Lenovo отбелязват значителен ръст през Q2 2014. В крайна сметка Huawei заема третата позиция с  6,9% дял от пазара на смартфони, доставяйки 20,3 млн. броя устройства през второто тримесечие и регистрирайки внушителен годишен ръст на продажбите от 95,1%. Ръстът на доставките при Lenovo за последната година е по-скромен – само 38,7%. През Q2 2014 компанията е пуснала на пазара 15,8 млн. смартфона, които и осигуряват четвърто място в глобалната класация на доставчиците с 5,4% дял. В челната петица влиза и южнокорейският производител LG, която държи 4,9% от пазара на смартфони с 14,5 млн, продадени устройства през Q2 2014.


IDC отчете рекордни продажби на смартфони през Q2 2014

© PCWorld България, pcworld

Според IDC, въпреки не особено добрите ръстови показатели на Samsung и Apple, техните продажби също продължават да растат благодарение на стабилното търсене на смартфони навсякъде по света. Както винаги, основен катализатор за продажбите са т.нар. развиващи се пазари, твърди още докладът на агенцията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.