Великобритания вече няма да наказва онлайн пиратството

От следващата година британските потребители, свалящи нелегално съдържание от Мрежата, ще бъдат предупреждавани за действията си, но други последствия за тях няма да има. На Острова ще се борят с онлайн пиратството чрез образоване на хората, а не чрез наказания.

Във Великобритания “пиратството” на игри, музика и филми вече няма да се наказва. Според най-новото решение на британското правителство, от 2015 г. нататък потребителите, които споделят файлове и свалят съдържание от Мрежата ще получават четири на брой предупредителни писма (по електронната поща), с които им се привлича вниманието върху факта, че правят нещо незаконно. След това обаче няма да има други последствия за тях. Вместо това, британските власти изглежда са решили да последват примера на Дания, която през 2012 г. реши да не наказва за ”пиратство”, а да образова интернет потребителите в добри практики и коректно поведение онлайн.

Това се предвижда в инициатива, наречена Creative Content UK – широко споразумение, което е резултат от сътрудничеството на британските интернет доставчици, политици и представители на музикалната и филмова индустрия. Въпросното споразумение, инициирано от Motion Picture Association и British Recorded Music Industry, вече е подписано от няколко големи британски компании и доставчици на съдържание като BT, Virgin Media, Sky и TalkTalk, а скоро се очаква към него да се присъединят и останалите от споменатите браншове.

http://pcworld.bg/21319_vav_franciya_otmeniha_izklyuchvaneto_na_internet_zaradi_piratsvo

Британските власти планират да проведат масова образователна кампания, за която са заделили 3.5 милиона паунда (около €4,43 млн.). Другата част от програмата са споменатите по-горе четири предупреждения. По такъв начин Британското правителство и авторите на съдържание се надяват да възпитат едно по-коректно бъдещо поколение Интернет потребители, което по-рядко ще упражнява нелегално сваляне и споделяне на съдържание в Мрежата.

Тук е мястото да припомним, че отмяната на наказанията за “онлайн пиратство” вече е факт и в други европейски страни. През миналата година например във Франция отмениха получилата широк отзвук практика на изключване на Интернет достъпа, налагано като наказание за нелегално сваляне на съдържание. Причината за това решение беше в неефективността на въведената три години по-рано мярка.


Великобритания вече няма да наказва онлайн пиратството

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.