Обявиха за продажба марката Bitcoin

За пакет, включващ регистрираната в Япония и Европейския съюз търговска марка Bitcoin, компанията-оператор се надява да получи към $1 млн. Междувременно купувач се търси и за домейна Bitcoins.com.

Според бизнес изданието The Wall Street Journal, компанията, която стои зад биткойн борсата Mt.Gox е решила да предложи за продажба марката Bitcoin. За пакет, включващ регистрираната в Япония и Европейския съюз търговска марка Bitcoin, въпросната компания се надява да получи към 100 млн. йени ($1 млн).

Според онлайн ресурса, който се позовава на един от ръководителите на компанията, в момента се търси купувач у за домейна Bitcoins.com. Засега не се знае дали получените от тези продажби пари ще отидат за погасяване на дълговете на фалиралата борса Mt.Gox. Според цитирания ръководител, компанията продава търговската марка, защото не успяла да й намери приложение.

Информационната агенция AFP се е поразровила по-дълбоко и е открила, че търговската марка Bitcoin, регистрирана в Япония през 2012 г., принадлежи на фирмата Tibanne, ръководена от бившия шеф на Mt.Gox Марк Карпелес (Mark Karpeles). А като се има предвид, че борсата Mt.Gox няма персонал, фактически оператор на обменните операции с Bitcoin е именно фирмата Tibanne. Всъщност Tibanne и Mt.Gox имат един и същи юридически адрес в Токио.

В случай, че сте пропуснали, борсата Mt.Gox обяви банкрут през февруари тази година. В следствие на хакерски взлом, борсата загуби 750 000 биткоини на потребители и 100 000 собствени. Впоследствие бяха намерени 200 000 от изгубените единици ор въпросната криптовалута, но през април окръжният съд на Токио даде картбланш за ликвидирането на борсата Mt.Gox. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.