Apple купува Beats Electronics и Beats Music за $3 млрд.

Съоснователите на Beats Джими Айвин и д-р Дре ще се присъединят към екипа на Apple след финализирането на сделката, което трябва да стане факт до есента.

Сделката, която се обсъждаше от десетина дни насам, стана факт вчера следобед - Apple потвърди официално, че ще купи производителя на аудио оборудване Beats Electronics, както и свързаната с него услуга за потоково уадио Beats Music за $3 милиарда. Съоснователите на Beats Джими Айвин и д-р Дре ще се присъединят към Apple след сделката, информират колегите от IDG News Service.

Beats е най-известна със своите слушалки и друго аудио оборудване, но потоковата услуга на компанията вероятно е основната причина за решението на Apple, като покупката е най-скъпата в нейната история. Услугата Apple iTunes все още доминира в музикалния бизнес със сваляне на песни, но този метод на слушане на музика постепенно излиза от мода, изместен от набиращите популярност поточни услуги като Spotify и Pandora, смятат аналитиците.


Apple купува Beats Electronics и Beats Music за  млрд.

© PCWorld България, pcworld

Според най-пресните данни на звукозаписната индустрия, приходите от свалянето на музика са спаднали с 1% през миналата година до $2,8 млрд., а приходите от платени абонаментни услуги са скочили с 57% до $628 млн. Това означава, че поточните услуги са завладели 21 на сто дял от музикалния бизнес през 2013 г., докато през 2007 г. те са държали скромните 3%.

Apple навлезе в поточния музикален бизнес миналия септември с пускането на iTunes Radio, безплатна услуга, поддържана от реклами. Изглежда обаче най-бързият начин да навлезе на полето на платените абонаменти е покупката на успешен играч. Освен това Apple произвежда сама и слушалки, които се предлагат заедно със смартфоните iPhone и плйърите iPod. Асортиментът на Beats обаче е значително по-широк, като потребителите предпочитат продуктите с тази марка не само заради качествения звук, но и заради дизайна им.


Apple купува Beats Electronics и Beats Music за  млрд.

© PCWorld България, pcworld

Очаква се сделката между Apple и Beats да бъде финализирана до тази есен. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.