ЕС задължи Google да трие потребителски данни при поискване

С това решение на Европейския съд интернет потребителите вече ще имат право “да бъдат забравени”, когато желаят това.

Европейският съд постанови, че на интернет потребителите трябва да се предоставя т.нар. "право да бъдат забравени". Това стана след съдебни изслушвания при разглеждането на иск на испански гражданин срещу гиганта Google. Според жалбоподателя, компанията Google нарушава правото на потребителите на Мрежата на неприкосновеност на личния живот, като включва сред резултатите от търсенията препратки към информация, което може да има конфиденциален характер. В конкретния случай, както указват съдебните документи, чрез търсачката на Google било възможно да се намерят сведения за продажбата на дома на ищеца с цел погасяване на дългове.

В края на краищата Европейският съд решава, че при определени обстоятелства интернет потребителите могат да изискват изтриване на препратки към уеб страници с остарели или лични данни. В случая с испанския интернет потребител ставало въпрос за обява, публикувана още през 1998 г. Междувременно Google смята, че решението на Европейския съд е опит за въвеждана на цензура в Световната мрежа.

Редно е да се отбележи, че претенции към Google за предполагаеми нарушения на правото на личен живот е имало и преди. Преди години например британски потребители заведоха в Лондонския върховен съд иск срещу Google с обвинение в това, че през периода от лятото на 2011-а до пролетта на 2012 г. компанията е следила поведението им в интернет чрез браузъра Apple Safari, след което е продавала събраните данни на рекламодатели, ползващи нейната услуга DoubleClick. 

още по темата

Microsoft заплаши да свали от Azure социална мрежа заради антисемитски постове

Платформата Gab се гордее с това, че уважава свободата на словото, и доби особена популярност сред консерваторите и крайната десница
10.08.2018 / 04:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.