1,4 млн. долара глоба за Google заради гаф в Street View

Оплакване от Италия гласи, че Street View автомобилите на Google не са достатъчно разпознаваеми, за да се даде възможност на хората да избегнат появата на снимките

Google отнесе глоба заради правни проблеми, свързани с проекта Street View. Гигантът беше принуден да плати 1 милион евро (1,4 млн. долара), след като орган по защита на данните в Италия реши, че Street View автомобилите не са разпознаваеми, което прави невъзможно италианските граждани да вземат решението дали да бъдат снимани или не.

Търсачката изпраща своите коли по целия свята, за да снимат различни региони и забележителности, които да включат в Google Maps. Колите вече са лесно разпознаваеми, благодарение на надписите „Google Maps Street View“ по вратите и огромната камера, монтирана на покрива им.

Заради жалбата на Италия, Google незабавно предприе мерки, като маркира ясно своите автомобили и използва уеб сайта и местните медии, които да предупреждават хората от съответната област, че Street View колите са в действие.

И все пак, Street View продължава да създава проблеми на  Google. Многобройни съдебни дела по целия свят се водят срещу компанията, заради жалби за нарушаване неприкосновеността на личния живот на местни граждани. Гигантът отговаря на жалбите като замъглява изображенията на хора, домове, сгради и регистрационни номера.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.