Google съобщи, че Турция блокира DNS услугата им

Google заяви, че турски интернет доставчици са създали сървъри, които са „маскирани“ като публична DNS услуга на гиганта.

Този уикенд Google потвърди, че обществената Domain Name System (DNS) услуга, която превежда цифровите интернет протоколи в четими домейни с човешки имена, е била блокирана в Турция. Софтуерният инженер Стивън Карстенсен написа в блога за сигурност на Google, че компанията е получила няколко достоверни доклада и със свои изследвания установява, че повечето турски доставчици на интернет услуги са заловили DNS услугата.

Турските интернет доставчици са създали сървъри, които се преправят като DNS услугата на Google. Макар да не е посочено в блога, вероятна причина за блокираните сървъри е възпирането на хората да сърфират в забранените от Турция сайтове YouTube и Twitter. Турските граждани промениха настройките на своите компютри и мобилни устройства, за да могат да използват обществените  DNS IP адреси на Google. Така те се промъкват покрай забраната за достъп до социалната мрежа Twitter наложена от страната.

На 20 март турското правителство ограничи достъпа до Twitter на 76 милиона граждани, заради корупционния скандал, в който беше замесен и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Google игнорира исканията на турските власти за премахване на видеоклиповете в YouTube, които злепоставят правителството. Седмица по-късно телекомуникационните органи на Турция забраниха достъпа до YouTube.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.