Facebook купува и Oculus Rift - за $2 млрд.

Разработчикът на очила за виртуална реалност Oculus VR ще стане собственост на най-голямата социална мрежа, след което ще се превърне в “нова социална и комуникационна платформа” за осигуряване на “необикновени изживявания”.

Изглежда, че настоящата година в историята на Facebook ще се запомни с големи придобивания. След неотдавнашната покупка на платформата за мигновени съобщения WhatsApp, сега най-голямата социална мрежа слага в кошницата и разработчика на на очила за виртуална реалност Oculus VR. Според официалната информация, стойността на въпросната сделка е $2 млрд. В брой Oculus ще получи $400 млн., а останалите $1,6 млрд. ще бъдат изплатени под формата на акции във Facebook. Споразумението между двете компании предвижда и заплащане на допълнителни $300 млн. в брой и в акции в случай на постигане на определени цели. Очаква се сделката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2014 г.

В коментар за причините за сделката Марк Цукерберг казва следното: "Мисията на Oculus VR е да предоставя взаимодействие, което в момента изглежда невъзможно. Тяхната технология открива вратите към свят от съвършено нови видове изживявания. Oculus VR има големи планове и ние не възнамеряваме да ги променяме, а се надяваме да ускорим реализацията им"

Според Цукерберг, Facebook ще се съсредоточи върху това да предоставя на Oculus VR помощ в разработката на комерсиална версия на техния продукт и в развиването на партньорски отношения с разработчиците на игри. Освен това, шефът на социалната мрежа дава да се разбере, че след като Oculus VR постигне поставените цели в гейм индустрията, Facebook ще направи всичко възможно за съществено разширение на основната област на използване на устройствата на фирмата.

"Имаме намерение да направим Oculus платформа за осигуряване на най-необикновени изживявания" добавя още Цукерберг. "Само си представете възможността слагайки очилата у дома, да се озовете на треньорската скамейка по време на важен мач, на лекция в университета или на медицинска консултация лице в лице с лекаря"


Facebook купува и Oculus Rift - за  млрд.

© PCWorld България, pcworld

Изпълнителният директор на Facebook сравнява Oculus с "нова социална и комуникационна платформа" и очевидно вижда бъдещето й далеч отвъд гейминга, който предопредели успеха на Oculus VR в Kickstarter. Цукерберг смята, че в бъдеще разработките на Oculus VR ще позволят на хората не само да споделят определени моменти от живота си с приятели, но също да изживяват заедно с тях и цели събития и приключения. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.