Mozilla отчете редица успехи през 2013 г.

15-годишният юбилей, добрите позиции на браузъра Firefox, пускането на Firefox OS и първите смартфони под новата мобилна операционна система са само някои от постиженията, с които Mozilla може да се похвали през тази година.

Средата и края на декември е времето, когато отвсякъде ни заливат равносметки, отчети и статистики за постигнатото през изтичащата година. Уеб гигантът Mozilla не прави изключение от тази тенденция и ни предлага доста интересни данни за работата, която е успяла да свърши през 2013 г.

Според една от най-пресните публикации в официалния блог на компанията, сред значимите успехи на Mozilla са все още добрите позиции на браузъра Firefox в сегмента на този тип програми. Според данните на компанията, настолната версия на Firefox се използва от 500 млн. потребители по целия свят, а мобилната версия на браузъра е свалена от онлайн магазина Google Play над 50 млн. пъти.

Други постижения по отношение на Firefox според Mozilla са също 88% прираст в бързодействието в сравнение с 2012 г. (съгласно резултати от бенчмарка Octane JavaScript) и 6-кратен прираст на производителност в игри и приложения на базата на JavaScript asm.js. От компанията отбелязват също, че през тази година браузърът е получил и поддръжка на стандарта WebRTC.

Firefox, разбира се, не изчерпва добрата работа и постиженията на Mozilla през годината. Други важни моменти през 2013 г. са 15-годишният юбилей на компанията, стартирането на антишпионския ресурс StopWatching.Us и, разбира се, официалния пазарен дебют на мобилната операционна система Firefox OS и първите смартфони с нея, идващи в лицето на устройства от компании като Geeksphone, ZTE, Alcatel и LG и предлагани (засега) в 14 страни по света.

През настоящата година Mozilla също така пусна експерименталната геолокационна услуга Mozilla Location Service и получи престижната титла "Интернет компания, която се ползва с най-голямо доверие сред потребителите" (по данни от изследване на Ponemon Institute). А ето и как изглеждат основните постижения на Mozilla, представени под формата на инфографика. 


Mozilla отчете редица успехи през 2013 г.

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.