Wikipedia вече може да се ползва и чрез SMS

Това става възможно благодарение на технологията Wikipedia Zero, която има за цел да направи популярната онлайн енциклопедия по-достъпна за потребителите на мобилни телефони.

През последните години онлайн енциклопедията Wikipedia се превърна в нетоменна част от живота и странстванята на Интернет потребителите в Мрежата. Това важи и за собствениците на смартфони, които имат възможността да се възползват от редица допълнителни приложения и разширения, даващи достъп до информационното хранилище включително и без връзка с Интернет. Дори в наши дни обаче всеки обаче разполага със смартфон.

За да освободи Wikipedia ресурса и за непритежаващите смартфон потребители, а и за да разшири своята аудитория, организацията Wikimedia Foundation, която поддържа онлайн енциклопедията, представи официално нова технология, наречена Wikipedia Zero – решение, което позволява на собствениците на мобилни телефони да ползват онлайн енциклопедията чрез SMS.

В официалното съобщение на Wikimedia Foundation се отбелязва успешно приключване на пилотната тримесечна програма на проекта, осъществена от телеком оператора Airtel и организацията с иделна цел Praekelt Foundation от Южна Африка, които са осигурили SMS достъп до Wikipedia за повече от 70 млн. мобилни потребители от Черния континент.

Wikipedia Zero

Работата с SMS-базираната услуга Wikipedia Zero е доста проста. Потребителят изпраща заявка на универсален номер *515# и в отговор получава съобщение, в което му се предлага да отправи въпрос или ключово словосъчетание за търсене под формата на обикновено SMS съобщение. В отговор на този въпрос потребителят получава кратко съдържание по конкретна тема. За да получи още информация по въпросната тема, потребителят трябва просто да натисне бутона 1 на своя мобилен телефон. 


Wikipedia вече може да се ползва и чрез SMS

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.