Услуги за отложено четене

… Или как да четем онлайн съдържанието по-удобно и дори без връзка с Интернет

Независимо дали ходите на училище, на работа, в университета или сте на почивка, четенето в Интернет най-вероятно е една съществена част от заниманията ви. От една страна, това е лесно и достъпно за практически всеки в днешно време. Но от друга, може да се възприема и като задача, която подлежи на съществена оптимизация.

Какво правите например, когато намерите в Мрежата интересна и полезна статия, за която обаче нямате време в момента? Най-вероятно ще я запазите за четене по-нататък, използвайки някой от обичайните начини: ще добавите уебстраницата в списъка с отметки, ще запишете информацията като документ на хард диска, ще препратите линка към материала в някакъв софтуерен бележник от типа на Evernote или просто ще оставите страницата отворена сред табовете на браузъра си.

Ако сте сред хитрите Интернет потребители обаче, вероятно ще използвате един много по-удобен начин, който предлага Мрежата – като се възползвате от някоя от наличните услуги за отложено четене. И ако четенето в Интернет е сред любимите или необходимите ви занимания, вероятно ще намерите за полезни следващите редове, в които ви предлагаме кратък обзор на няколко такива услуги, които ви предлагат възможности за доста по-удобно четене, включително офлайн.

Pocket

Pocket е може би най-старата уебуслуга за отложено четене с рождена дата през далечната 2007 г. Първоначално създаденият само от един човек проект е бил предназначен единствено за РС и се е наричал Read It Later, но към днешна дата вече е със сегашното си наименование и вече притежава клиенти за iOS, Android и Kindle Fire.

За съхраняване на статии в Pocket могат да се използват различни начини. Един от тях са браузърните разширения (услугата има такива за Firefox, Chrome, Safari, Opera), а другият е с т.нар. букмарклети. Има и официален десктоп клиент за Mac OS X, но за Windows такъв не се предлага – изглежда разработчикът смята, че в тази ОС потребителите ще използват изключително браузърите си. Друг вариант е линковете към онлайн материалите да се изпращат по електронната поща на адрес add@getpocket.com. Ако пък работите под ОС Android, можете да използвате за целта системното меню Share. Освен това авторът на Pocket е пуснал и API за разработчиците на приложения, чрез който последните могат да интегрират услугата Pocket в своите продукти, като по думите на нейния автор тя присъства вече в над 300 странични програми.


Услуги за отложено четене

© Мариян Славов, pcworld

Десктоп клиентът на услугата Pocket дава възможност за филтриране на съхранената за отложено четене информация по тип съдържание (статии, видео, снимки), за добавянето на тагове, за редактиране на няколко записа едновременно, за отбелязването им като прочетени и др. Мобилният клиент може да зарежда статии за офлайн преглед (като има и опция това да се прави само при Wi-Fi връзка, за да се пести мобилен трафик), както и да служи като инструмент за оторизация на сайтове, които искат потребителска регистрация (в настройките на програмата има зададени за десетина популярни англоезични ресурси, но също и възможност за ръчно задаване на произволен адрес).

Всички съхранени чрез Pocket материали автоматично се форматират в стил „статия”, като потребителят има възможност за избор между светли и тъмни фонове, да променя размера и типа на шрифта и др. В мобилния клиент има и възможност линковете да се отварят в браузъра, така че материалът да се чете в оригиналния му вид.

Readability

Първоначално Readability представляваше прост инструмент за привеждане на онлайн статиите в „по-читаем” вид чрез изхвърляне на излишните елементи, по-удобно форматиране на текста и други обичайни трикове. В тези си първи версии той можеше да се интегрира с браузъра Safari, сред чиито потребители бързо стана популярен способ за удобно четене. Това на практика даде на Readability мотивация да се разрасне в отделна услуга за отложено четене, предлагаща и удобни клиенти за iOS и Android.

Достъпът до услугата Readability може да се осъществи чрез потребителска регистрация във Facebook, чрез добавки за Chrome и Firefox, както и чрез букмарклети – за Internet Explorer и Opera. След инсталиране на добавката в инструменталния панел на браузъра се появяват три нови бутона - Read Now (преобразува текущата страница в по-читаем вид), Read Later (добавя статията в потребителския акаунт) и Send to Kindle (изпраща статията към едноименния e-reader, за което обаче е нужна кратка предварителна настройка на връзката между Readability и Kindle). Освен добавянето на статии в личния акаунт, Readability позволява на потребителите да изпращат и писма с препратки (максимум 20 броя в едно писмо) на специален адрес.


Услуги за отложено четене

© Мариян Славов, pcworld

В уебинтерфейса на Readability се изобразява списък на всички статии (в компактен или разширен вид с възможност за публикуване в социални мрежи и други сайтове), има възможност и за присвояване на тагове/етикети, а също за архивиране или добавяне на статиите в списък с „избрани” материали. В режим на четене всички тези опции са достъпни в ненатрапчиво странично меню, чрез което може да се настройва и външният вид на страницата с 5 стила на оформление и варианти за шрифта, фона, ширината на колонките и др. В мобилния клиент стиловете се настройват независимо от уебинтерфейса, като има и някои специфични настройки – например опция за повторно зареждане на статиите от личния списък.

От гледна точка на поддръжката на странични приложения Readability отстъпва на Pocket: потребителите на iOS могат да добавят статии в списъка си за отложено четене чрез няколко Twitter клиента, както и чрез услуги от рода на Pulse и Flipboard. Всъщност пълният списък с поддържани приложения не е никак дълъг и не заема много място на официалния сайт на услугата.

Instapaper

Instapaper стартира през 2008 г. и за разлика от повечето други услуги от типа, които са напълно безплатни, предлага своите мобилни приложения срещу неголяма такса, както и чрез месечен абонамент ($1 на месец). Срещу тези малки суми обаче потребителите получават и допълнителна функционалност.

Любопитното е, че за разлика от Pocket и Readability, Instapaper не предлага официални добавки за браузъри – разработчиците на услугата предлагат само букмарклета Read Later. Добавянето на статии в списъка за отложено четене е възможно и с помощта на електронна поща. Поддръжката на iOS базирани приложения е далеч по-добра от аналогичната в Readability, макар все пак да отстъпва на тази в Pocket. Според уверенията на разработчиците директно изпращане на статии в Instapaper се поддържа от около 140 приложения.


Услуги за отложено четене

© Мариян Славов, pcworld

Посредством уебинтерфейса в списъка на статиите могат да се отварят както оригиналните препратки, така и текстови варианти, а към акаунта в Instapaper могат да бъдат добавяни също регистрациите във Facebook, Twitter и няколко други социални мрежи, така че препратките да бъдат по-лесно споделяни с приятели. Подобно на Readability, Instapaper може да изпраща статиите за четене директно към в Kindle четци, като за целта двата акаунта трябва да бъдат предварително свързани в настройките на профила. Уникална способност на Instapaper е възможността няколко онлайн статии да бъдат обединени в един общ e-reader файл във формат MOBI или EPUB, като при това последният запазва структурата на списъка и дава възможност за лесно преминаване между статиите.

Мобилният клиент на тази услуга позволява зареждане на статии за офлайн четене и за представянето им в по-удобен за четене формат, предлага тъмна тема за оформление, възможност за регулиране на яркостта, за настройване на шрифта и др. По-придирчивите читатели вероятно ще бъдат разочаровани от ограничението за максималните 500 статии, които могат да се съхраняват в мобилното приложение, както и от факта, че то е платено. От друга страна, поне за Android могат да се намерят алтернативни безплатни клиенти, макар че те сигурно ще отстъпват по удобство на официалния.

Въпрос на избор

Както винаги,отговорност на читателя е да намери най-удобния за себе си начин на четене. Същото се отнася и за уебуслугите за отложено четене, но ако трябва да предпочетем някоя от тях, то това ще е Pocket. Тази услуга е проста, удобна, поддържа се от голям брой приложения за iOS и е напълно безплатна. Услугата Readability, от друга страна, вероятно ще допадне повече на Android потребителите най-малкото заради факта, че менюто Share е реализирано на системно ниво и не изисква допълнителни напъни от страна на разработчиците на приложения, а не бива да забравяме и поддръжката на Kindle. Заради платените си мобилни клиенти услугата Instapaper е трудна за препоръчване, но не бива и да се пренебрегва, защото предлага функционалност, която липсва у нейните безплатни конкуренти. С други думи, тази услуга със сигурност ще намери достатъчно почитатели сред любителите на четенето в Мрежата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.