Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

Владимир Георгиев

Преди няколко месеца ви представихме десетки напълно безплатни уебприложения от категории като антивируси, музика, блогове, календари, електронни книги, конвертиране на файлове и др. Този път продължаваме темата с графика, бележки и писане, офис, резюмета, RSS и социални мрежи.

Напомняме, че това са напълно безплатни уеббазирани приложения, които, за да ги ползвате, не е необходимо да инсталирате каквото и да било, а при повечето дори не се изисква регистрация.

 

 

Графика

 

DeviantArt Muro
muro.deviantart.com
DeviantArt е чудесно място за разглеждане на галерии, създадени от хиляди творци по света. Сайтът също така предлага уеббазирано приложение за рисуване, което включва поддръжка на лейъри, работещи с Wacom таблети. Файловете се запазват на Sta.Sh и лесно могат да се прехвърлят в галерия на DeviantArt акаунт от там или да се споделят с други социални медии.

Easel.ly
www.easel.ly
Живеем в свят, който има нужда от лесносмилаеми факти, а няма нещо по-описателно и показателно от т.нар. инфографики. Точно с такава насоченост е сайтът Easel.ly, чиято основна и единствена цел е да споделя визуални идеи онлайн, което означава, че е идеален за създаването на споменатите инфографики. Тематиките са предефинирани и свободноизбираеми за всеки, който иска да сподели някаква информация, стига да разполага с конкретните факти.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

enThread
enthread.com
С enThread получавате най-основното, но и практичното - извлечете снимка от десктопа към уебстраницата и моментално ще я имате подготвена за коригиране на цвят, яркост, наситеност и т.н. Филтрите са ограничени и няма как да замените Photoshop, но толкова бърз онлайн редактор на изображения не се намира лесно.

FotoFlexer
fotoflexer.com
Ако имате снимки на Flickr, Facebook, Picasa, Photobucket или дори Myspace, отворете ги на Flash базирания FotoFlexer, за да им приложите някои специални ефекти и анимации. Бързо и лесно е, така че - опитайте!

Fotor
www.fotor.com
С Fotor дори не ви е нужно да правите регистрация, за да започнете да редактирате качените снимки. Интерфейсът просто няма как да е по-опростен и минималистичен, а експортирането към различните социални мрежи е детска игра.

Pixlr
pixlr.com
Pixlr на майсторите от Autodesk е като три инструмента на един сайт. Имате на разположение Editor, който, както вероятно сами предполагате, е редактор на изображения, сходен по редица фактори с Photoshop. Pixlr-O-Matic предоставя начин за бързо и лесно манипулиране на качените снимки или на направените с уебкамера, а Express е нещо между предните два инструмента. Ако харесате Pixlr, можете да работите с него и на смартфони.

Splashup
www.splashup.com
Ако ви е комфортно да използвате Photoshop, тогава няма как да не харесате и Splashup, който има идентичен интерфейс (дори по-сходен от собствения Photoshop Express Editor на Adobe). Можете да запазвате изображения към социални мрежи, както и да сваляте снимки от тях, за да ги редактирате. Имайте предвид, че последното действие изисква регистриране на Splashup акаунт.

SVG-edit
code.google.com/p/svg-edit
Повечето от горепосочените уебприложения работят с растерни изображения, но понякога трябва да имаме на разположение и нещо за векторни изображения. Това „нещо“ е SVG-edit с отворен код, HTML-5/Javascript базиран редактор за SVG базирани векторни картинки.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

Thumba
www.thumba.net
Следният сайт е един от много малкото онлайн редактори на изображения, които използват drag-and-drop за отваряне на картинки. Имайте предвид, че Thumba има нужда от инсталиран Microsoft Silverlight, за да работи. Е, съгласни сме, че няма как да спечели награда за дизайн на интерфейса, но е страхотно решение за по-стари машини, които по днешните стандарти спокойно могат да минат за тостери.

Бележки и писане

Brilliant.li
www.brilliant.li
Основната идея на Brilliant.li е създаването на онлайн списъци, за което не е необходима форма на регистрация, но трябва да направите такава, ако искате да ги запазвате. И в двата случая е безплатно.

KustomNote
kustomnote.com
KustomNote прави директна връзка с Evernote, позволявайки по този начин създаването на шаблони за различни видове бележки. Ако предпочитате, налична е и цяла библиотека с готови шаблони.

OhLifev
ohlife.com
Ако си падате по дневници и журнали, чрез OhLife можете да ги правите и поддържате през възможно най-лесния интерфейс - на електронната поща. Регистрирате се и OhLife ще ви праща поща, за да ви напомни кой ден (или седмица) са най-подходящи, за да споделите как е минал денят ви. Отговаряйки на това писмо (възможно е прикачването на снимка към него), вие съхранявате историите си в личния OhLife акаунт, като на по-късен етап можете да изтриете или редактирате своеобразните си съобщения.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

QuietWrite
www.quietwrite.com
QuietWrite е чудесен инструмент за пишещите, който при направена регистрация може да съхранява записките ви навсякъде, включително да експортира написаното като пост в WordPress. Възможно е и всеки ваш пост да е публичен в QuietWrite, за да могат и другите потребители да го четат и да се вдъхновяват от способностите ви.

Springpad
springpad.com
Силата на Springpad е в изображенията, но и бележките са интегрална част от целия замисъл. Можете да организирате записките си по категории - текст, картинки, задачи, уеблинкове, файлове, събития и т.н. Използвайте едноименното приложение на смартфона или таблета си, за да получите достъп до вашите колекции навсякъде и по всяко време.

Офис

Microsoft Office Web Apps
skydrive.live.com
Имате Word, Excel, PowerPoint или OneNote документация, която се съхранява онлайн посредством облачната услуга Windows Live SkyDrive? А знаете ли, че можете да ги редактирате, без дори да притежавате Microsoft Office пакета, благодарение на Microsoft Office Web Apps? Тези приложения имитират много от функциите на оригиналите - всъщност достатъчно е, че са адекватна конкуренция на Google Drive - от самия Интернет браузър. И, разбира се, повече от един потребител (и то едновременно) могат да редактират един и същ документ и да взаимодействат с него по едно и също време.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

PaperRater
paperrater.com
PaperRater проверява граматиката, подбора на думи, правописа, включително и за изплагиатствани пасажи на даден английски текст. Този род програми/сайтове обикновено са доста солени, но PaperRater, макар и с ограничени функции (спрямо скъпоструващите си събратя), е чудесен като за напълно безплатно решение.

PDFZen
pdfzen.com
Преглеждането на PDF файлове онлайн е лесна работа (опитайте Google Drive например). Но ако искате да ги редактирате или поне анотирате? Е, за тази работа е PDFzen. Чрез сайта можете да редактирате и други формати като DOC, XLS, ODT и RTF.

PrintWhatYouLike.com
www.printwhatyoulike.com
Името на следващия сайт е достатъчно красноречиво и помага в случаите, когато трябва да се отпечата част от уебстраница, а не цялата страница. Принципът е следният - зареждате желания сайт през PrintWhatYouLike.com, избирате и извличате частите, които ви интересуват (възможно е да промените шрифта, цветовете на фона, размера на шрифта и т.н.), и изпращате заявка към принтера. Това е.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

Резюмета

Kinzaa
kinzaa.com
В момента необятното Интернет пространство е залято от разкошни големи и практични инфографики. Ако искате да направите собствена, с която да впечатлите бъдещия си шеф, можете да използвате за тази цел Kinzaa. Уеббазираната услуга за създаване на резюмета е привлекателна, лесно разбираема и още по-лесно се споделят получените резултати.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

Resume.io
resume.io
Ако предпочитате да заложите на класическия текст, Resume.io е правилната спирка. Финалният дизайн е изчистен и елементарен за изграждане.

Re.vu
re.vu
Тук вече навлизаме в тежката категория. Re.vu не е просто метод за създаване на CV-та, а за изграждане на персонализирани графични уебстраници, които демонстрират истински перспективните кадри. Използва данни от, общо взето, единствения виртуален източник, на който може да се вярва и разчита - личния ви LinkedIn акаунт.

RSS

Feedly
www.feedly.com
Feedly много лесно може да бъде обявен за най-красивия сайт за достъп до Google Reader. Feedly прави така, че RSS потоците да изглеждат като съдържание, извадено от списание, което, сами разбирате, прави четенето онлайн чисто удоволствие. Приложението за смартфони и таблети (което също е безплатно) имитира визията на оригинала по перфектен начин.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

Google Reader
www.google.com/reader
Към момента Google RSS Reader-ът е едно от най-качествените неща на сцената, включително онлайн и офлайн (повечето сваляеми RSS се синхронизират с вашите настройки в Google). Бърз е, елементарен за навигация и управление, а и прави споделянето на любимите постове ужасно лесно.

Good Noows
goodnoows.com
И все пак някаква алтернатива на Google Reader? Разбира се, че има! Това е Good Noows. (Схванахте ли тънкия замисъл...? Спокойно, и ние не го схванахме.) Той предоставя контрол върху оформлението на страницата, придавайки на всяка тема изглед, подобен на „главна страница“, „поток от туиитове“ и др. Като цяло не е толкова бърз, колкото Google Reader, но определено разнообразява начина, по който четете новините в Мрежата.

Социални мрежи

Everyme
everyme.com
Вероятно вече сте чували за Everyme, чрез който се създават частни социални мрежи за групова комуникация с приятели, семейство или колеги. В действителност какво по-добро от личната социална мрежа, която сами менажирате и в която всичко, което пишете, не става част от гигантската публична социална сцена? Everyme има и мобилно приложение за iPhone и Android.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

FamilyLeaf
familyleaf.com
Това е друга частна социална мрежа за споделяне на снимки, клипове, новини, водене на разговори и прочее, но основно е насочена срещу членове на семейството.

Jolicloud
my.jolicloud.com/welcome
Jolicloud предлага нов метод за достъп до всичко, което съхранявате в социалните мрежи и отвъд - личен облак. Свържете услугата към всички онлайн сайтове, които използвате, и ще разберете колко по-лесна може да е навигацията сред мултимедията. Можете да преглеждате колекцията си през уебстраницата или на портативно устройство, или използвайки собствената JoliOS операционна система.

Mingly
ming.ly
Mingly е агрегатор на информация от всички контакти сред всички профили, които сте си направили в социалните мрежи. Така Mingly прави една голяма адресна книга за ваше лично удобство. Освен това Mingly генерира и поток от информация за следене на важните събития, например промяна в семейния статус и местоработата, рождени дни, различни други празници и т.н.

 


Още от най-добрите напълно безплатни уебприложения

© Мариян Славов, pcworld

 

Viralheat
www.viralheat.com
За без пари Viralheat може да менажира до седем профила в социални медии като Facebook, LinkedIn, Twitter и Google+. Грижи за нещата, които всеки агрегаторен инструмент би трябвало да може, включително филтрация на акаунт, превюта на постове, URL скъсяване, пускане на постове със закъснение, както и пълна история на публикациите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.