Facebook мина на HTTPS

Ръководството на най-голямата социална мрежа смята, че новият по-сигурен протокол ще защити по-добре потребителите от опитите на правителствени или неправителствени организации и частни лице да следят комуникациите им.

Най-голямата социална мрежа Facebook минава на следващо ниво на сигурност и се отказва от протокола HTTP в полза на по-защитения HTTPS. Така от 1 август целият трафик, в това число и мобилният, ще се предава изключително по този протокол, който вече е задействан в социалната мрежа.

Както подчертават представителите на компанията в официално изявление, HTTPS ще бъде протокола за достъп до мрежата по подразбиране за всички потребители на Facebook. Освен това задействан е също и протоколът TLS, известен по-рано и като SSL.

Преходът на Facebook към HTTPS в значителна степен е свързан с неотдавнашните скандали, свързани със следенето на Интернет потребители от страна на държавни институции, подробностите за което излязоха благодарение на бившия агент Едуард Сноудън. Ръководството на най-голямата социална мрежа смята, че по-сигурноят протокол ще защити по-добре потребителите от опитите на правителствени или неправителствени организации и частни лице да следят комуникациите им. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.