CBN: Намираме се пред ИКТ зима

Политическите събития са се отразили и на ИТ бизнеса у нас и докато технологиите, продуктите и екипите са налице, бюджети за развитие на ИКТ бизнеса в страната няма, разказаха аналитици по време на форума BizTech Briefings.

Политическите събития от началото на тази година у нас са повлияли значително на технологичния бизнес. Първото тримесечие е било добро, но след оставката на правителството се очаква развитието да се забави значително. Това заяви Людмил Стойчев, управляващ съдружник на агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., по време на форума „BizTech Briefings – ИТ индустрията в България: Тримесечни обзори и прогнози от независими експерти", който се проведе на 4 юни 2013 г. в Интер Експо Център - София.

„Намираме се пред ИКТ „зима". И по всичко личи, че тя може и да не бъде кратка", допълни анализаторът. Една от причините, според Стойчев, е липсата на ИКТ министерство и приемственост. „Не можем без такова. Идеята за него присъстваше в някои политически програми, но тя така и не се случи".

От друга страна, няма и ИТ бюджет - нито в държавата, нито в общините. „Технологиите са налицe, продуктите и екипите са тук, на прага, но бюджетите се отлагат", посочи Людмил Стойчев пред аудиторията от бизнесмени, представители на правителството, ИТ специалисти от корпоративния сектор и журналисти по време на мероприятието.

С промяната на управлението през настоящата година, един от фокусите в ИКТ сектора ще са търговете. В периода от 2000 до 2012 година регистърът на обществените поръчки показва 5032 сключени договора. Възложителите са общо 244, сумата – 605 млн. евро, а изпълнители са общо 777 компании. Само за 2012 година са сключени 708 договора, в които възложители са 113 организации. С тези цифри 2012 година се явява номер едно в класацията на държавните ИКТ инвестиции.

Наблюдава се тенденция всяко ново правителство да идва с нови приоритети, нови министри и нови компании, които печелят приоритетно ИКТ поръчки, коментира още Стойчев. По неговите думи, пълната промяна на играчите не е непременно нещо лошо, но това трябва да става при ясни критерии и прозрачност, да има последователност и приемственост.

Доста от обществените поръчки са самоцелни и при процедурата, и при използване на резултата от тях. Затова няма достатъчно добри резултати в ИТ областта, отбеляза и Николай Аврамов, управител на системния интегратор Парафлоу Комуникейшънс. Според него, важният въпрос е не колко са поръчките и кой ги е спечелил, а какво се случва след това.

В редица случаи ИТ компаниите реализират качествено и в срок възложените им проекти, но клиентите от държавния сектор не използват пълноценно системите, коментира Боян Бойчев, управител на софтуерния дистрибутор BMG. Той даде за пример проект за е-услуги в община, където за две години след приключване на проекта са се регистрирали едва петима потребители на 40-те електронни услуги.

Над 400 милиона евро са дадени последните тринадесет години от различните правителства за развитие на електронното управление, но все още ефектът е нищожен и не съответства на потребностите на времето и хората. Прави впечатление, че всяко правителство решава да се справи с проблема с е-управлението някъде около края на мандата си, което е предпоставка за неуспех на проекта, обобщават от CBN.

Все пак има и известна надежда за настъпване на ИТ „пролет". Повечето интернационални ИКТ компании, опериращи на нашия пазар, имат добри финансови резултати, за което свидетелства и движението на индекса NASDAQ. „В този бранш всичко е като скачени съдове и няма начин растежът там да не окаже влияние на пазара и у нас", прогнозира Людмил Стойчев. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.