Qualcomm и Samsung изпреварват AMD на процесорния пазар

AMD е вече на четвърта позиция в глобалното състезанието за най-много продадени процесори. Като причина аналитиците посочват забавените темпове в продажбите на настолни РС и лаптопи и силния ръст при смартфони и таблети, който топи и пазарния дял на Intel.

В продължение на години статуквото на пазара на процесори изглеждаше непоклатимо с доминиращия гигант Intel и неизменния втори AMD. През 2012-а обаче има съществени промени и макар, че Intel все още е лидер в доставките на микропроцесори, другият голям чипмейкър AMD вече заема четвърта позиция, отстъпвайки на компаниите Qualcomm и Samsung Electronics, установява най-новото проучване на IC Insights.

Според анализа на агенцията, това се обяснява с факта, че AMD е фокусирана главно върху производството на процесорни решения за настолни компютри (а напоследък и за такива от тип ноутбук), чиито продажби през последната година отбелязват рязък спад. В същото време сегментите на смартфоните и таблетите, за които работят чипмейкърите Qualcomm и Samsung, расте бързо и забележимо. Именно с това се обяснява загубата на голям пазарен дял за AMD (и на по-малък за Intel).

В края на краищата, към началото на настоящата година класацията изглежда по следния начин. Макар и с 1% по-малък дял в сравнение с 2011 г. през миналата година Intel си остава недосегаем лидер с 65,3% парче от приходите на глобалния пазар на процесори. Тройката на лидерите се закръгля от Qualcomm и Samsung, които имат по 9,4% и 8,2% съответно, докато 21-процентния спад в приходите на AMD и отреждат четвъртото място с 6,4%. Следващия по дял доставчик е компанията Freescale, която контролира 1,9% от пазара, а с минимални разлики по петите я настъпват NVIDIA, Texas Instruments, ST-Ericsson, Broadcom и MediaTek.


Qualcomm и Samsung изпреварват AMD на процесорния пазар

© PCWorld България, pcworld

От таблицата на IC Insights с десетте най-големи производители на процесори изпъква и друг интересен факт – че x86 архитектурата се поддържа само от Intel и AMD, докато всички останали правят чипове, използващи ARM. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.