Поредната битка от войната на браузърите

IE 10 срещу Chrome 22 и Firefox 16 в директно сравнение за определяне на най-доброто Windows приложение за сърфиране в Интернет


Както сме отбелязвали и друг път, браузърът вероятно е най-използваният тип софтуерно приложение на компютрите ни – чрез него си проверяваме електронната поща и битовите сметки, пишем, общуваме един с друг, обменяме файлове, слушаме музика, гледаме видео, учим и даже заработваме „насъщния”, като сътрудничим с колегите по съвместни проекти. А когато залогът е толкова голям, е нормално човек да иска най-доброто, най-бързото и най-сигурното приложение.

Но кой от всичките браузъри е най-добър? Обективен отговор на този въпрос може да се даде само с тестове и точно такъв вариант ни предлагат редакторите на PC World, които в края на миналата година подложиха на подробни изпитания три от най-популярните Windows браузъри - Google Chrome 22, Microsoft Internet Explorer 10 и Mozilla Firefox 16. Въпреки че междувременно се появиха и по-нови версии на две от тези програми, тестът все още е актуален, тъй като покрива основните функционалности и характеристики на съответните програми, а резултатите от него са релевантни и днес. Затова нека да сравним резултатите, вземайки предвид най-важните критерии при избор на програма за работа с Интернет, и да определим крайния потребител във всяка от категориите – производителност, удобство за използване, разширения и средства за защита.

Производителност

Когато преди няколко месеца правихме подобно тестово сравнение с цел да определим „Кой е най-добрият браузър за забавленията ни в Интернет”, установихме, че всички популярни браузъри зареждат уебстраниците с приблизително еднаква скорост. Но напоследък много уебприложения и услуги разчитат все повече на HTML5 и JavaScript, което кара и разработчиците на браузъри да отделят все повече време, за да оптимизират програмите си така, че да обработват въпросните приложения и услуги възможно най-бързо и ефективно.

Затова, за да определим как браузърите се справят с HTML5 и JavaScript код, този път подлагаме Chrome, IE и Firefox на изпитателните бенчмарк програми Sunspider JavaScript и WebVizBench (за HTML5). Тестовете за производителност са проведени на настолен компютър Lenovo ThinkCentre M71 с 3,4 GHz Intel Core i7-2600 процесор, 8 GB оперативна памет и графична карта AMD Radeon HD6450 с 1 GB видеопамет. Споменаваме това, защото производителността на браузърите е силно зависима от наличния хардуер и софтуер, така че ако проведете същите тестове вкъщи, получените резултати със сигурност ще бъдат различни. Въпреки това обаче цитираните по-долу данни все пак дават добра представа за сравнителните характеристики на браузърите.

И така, в проведените с WebVizBench HTML5 benchmark тестове Chrome 22 постигна среден резултат от 6172 точки, което, преведено на езика на графичните тестове, се равнява приблизително на 33,9 кадъра в секунда (fps). Chrome е и браузърът с най-добър резултат в този графично интензивен тест. IE 10 се класира на второ място със среден резултат от 5147 точки (или 26,7 fps), докато резултатът на Firefox 16 e 2810 точки (2,5 fps). Това значително изоставане на Firefox е доста изненадващо и почти със сигурност означава, че браузърът на Mozilla (поне в тази си версия) не използва така ефективно ресурсите на графичната карта, както го правят другите две програми.

Разликите при теста за JavaScript производителност не са така категорични, но все пак показват ясно предимство за Internet Explorer 10, който завършва теста на Sunspider средно за 98 милисекунди. С резултат от 145 милисекунди тук втори се класира Chrome 22, докато Firefox е трети със 152 милисекунди.

 • Победител: Google Chrome 22 и Internet Explorer 10

По критерия бързодействие в случая не можем да определим категоричен победител, понеже Chrome се прояви по-добре в HTML5 теста, докато IE показа по-добър резултат в JavaScript изпитанието. От друга страна се вижда, че и в двата теста Firefox изостава от конкурентите си, които очевидно работят по-бързо като цяло. И въпреки че производителността зависи от конкретната РС система, може да се предположи, че класацията ще е подредена по същия начин на повечето компютри.


Поредната битка от войната на браузърите

© Мариян Славов, pcworld

Удобство за използване

Днешните браузъри продължават въведената с Google Chrome през 2008 г. модна тенденция в стил „по-малкото е повече”, като се придържат към дизайн с тънки инструментални ленти и минималистична „служебна” част, така че централно и най-голямо място да остава за съдържанието на уебстраниците. Това е общото, но има и разлики.

 • Internet Explorer 10: Най-новият браузър на Microsoft за Windows 8 е малко странно „животно”, идващо с две лица – едното, работещо в традиционния Windows desktop, и другото, което използва „модерния” потребителски интерфейс на Осмицата. Но въпреки различните „одежди”, двете модификации на браузъра носят едно и също под тях.

 


Поредната битка от войната на браузърите

© Мариян Славов, pcworld

IE 10 използва подобен с този на Windows 8 интерфейс с „плочки”.

Десктоп версията на Internet Explorer 10 всъщност много прилича на IE 9. Тя запазва минималистичния дизайн с изключително тънка инструментална лента и малко екранни средства за контрол. По подразбиране IE10 показва адресната лента и табовете на един ред, което може да направи изгледа прекалено претрупан особено ако често работите с много отворени табове едновременно. От друга страна, можете да настроите изгледа и така, че адресната лента и табовете да се показват на отделни редове. Във всеки случай най-често сигурно ще използвате трите бутона най-вдясно, които ви свързват с домашната страница, отметките и настройките.

Една от добрите черти на десктоп версията на IE 10 е ненатрапчивият начин за представяне на служебните съобщения: вместо да изкарва досадни прозорци, които прекъсват сърфирането ви, той изобразява съобщението в дискретна лента в долната част на браузърния прозорец, където можете да го прочетете, след като сте готови. Освен това IE 10 показва и напредъка при свалянето на файлове в download иконката, която постепенно позеленява.

Но чист и минималистичен IE 10 е само в своята десктоп версия. Съвсем различно е това, което се стартира от стартовия екран на Windows 8. По подразбиране модерната (или метро, както се наричаше допреди време) версия на браузъра е пълноекранно приложение за разлика от декстопната, която се стартира и работи в прозорец.

Инструменталните ленти също са съвсем нови. Адресната например е на дъното на екрана, където са също бутоните за презареждане и прелистване назад и напред. Там има и Page Tools меню, и бутон, който ви дава възможност да „закарфичите” текущия сайт на стартовия екран на Windows 8 за бърз достъп. Вместо табове „модерната” версия на IE 10 показва множеството отворени уебстраници под формата на миниатюри, разположени в движеща се лента в горната част на екрана. Когато отворите нов „таб”, долната инструментална лента се разширява, за да ви покаже отбелязаните сайтове и отметки, както и тези, които посещавате най-често. IE 10 по принцип скрива инструменталните ленти, когато разглеждате дадена уебстраница, но можете бързо да си ги върнете с десен клик където и да е в празната част на екрана.

Ако трябва да обобщим накратко: от една страна, новият изглед на IE 10 е малко дразнещ, но, от друга, наистина акцентира върху съдържанието в Мрежата. В този смисъл той е много подходящ за случаите, когато наистина искате да се концентрирате върху работата си онлайн, но в същото време не е така ефективен, ако навиците ви на браузене включват изпълнение на много задачи и разглеждане на много сайтове едновременно.

 • Chrome 22: Google се придържа към един и същи изглед и стил в браузърите си още от тяхната първа итерация през 2008 г. Последната версия не прави изключение – при нея няма заглавен ред и по подразбиране показва само бутоните за прелистване назад и напред и за презареждане, инструменталния бутон най-вдясно, както и комбинираното поле за търсене и въвеждане на уебадресите. Стартовият екран, който се появява в началото на сесията или при отваряне на нов таб на браузъра, ви дава възможност за бърз достъп до най-посещаваните сайтове, както и до приложенията, които евентуално сте добавили чрез онлайн магазина Chrome Web Store. Когато сваляте файл, в долната част на прозореца се появява сива лента, показваща напредъка на даунлоуда.

 • Firefox 16: Въпреки че повечето днешни браузъри комбинират полето за търсене с адресната лента, Mozilla продължава да държи двете отделно и в 16-ото издание на своята програма. Кой от двата начина е по-добър, зависи от личните предпочитания на всеки, а е и редно да се отбележи, че Firefox все пак дава възможност за търсене през адресната лента, както и за премахване на полето за търсене, ако предпочитате това.

Друго улеснение при търсенето чрез Firefox е възможността за бърза смяна на търсачките, отнемаща буквално два клика с мишката. Chrome също дава възможност за смяна на търсачките по подразбиране, но изпълнението на тази задача изисква отскачане до менюто с настройките. IE пък изисква да инсталирате отделна добавка за всяка търсачка, която искате да използвате, (освен за Bing, естествено).

Също като другите Windows браузъри Firefox не показва лентата с менютата по подразбиране. Вместо това различните опции са в отделно меню, което се показва, когато кликнете върху оранжевия „Firefox” бутон в горния ляв ъгъл на прозореца.

 • Победител: По този критерий резултатът е равен

В наши дни едва ли ще намерите кой знае колко разлики в интерфейсите на браузърите. Всички разглеждани в настоящия материал програми работят по сходен начин, а различията помежду им са по-скоро незначителни. Разбира се, модерният потребителски интерфейс на IE 10 отнема известно време за свикване, но все пак е достатъчно добре направен и не изисква много първоначално чудене.

Разширения и добавки

И трите браузъра, които разглеждаме в настоящото тестово сравнение, идват с някаква поддръжка на разширения и добавки, допълващи традиционните браузърни плъгини като Adobe Flash. Въпреки че парадигмата с разширенията беше започната от Firefox и въпросният браузър и досега си остава „add-on friendly”, през последните години библиотеката от добавки на Chrome също се разрасна чувствително.


Поредната битка от войната на браузърите

© Мариян Славов, pcworld

Chrome дава възможност за лесно откриване на добавки и уебприложения.

 

 • Internet Explorer 10: Браузърът на Microsoft поддържа add-on инструментални ленти от години, но напоследък разработчикът въведе поддръжка за друг тип добавки. IE 10 поддържа и неща, наричани от Microsoft „ускорители” (accelerators), които позволяват разглеждането на определена информация, която може да е свързана с преглежданата в момента уебстраница. Можете например да подчертаете даден уличен адрес в уебстраница, да отворите картов акселератор и да получите насоки за стигане до въпросното местоположение. А както споменахме и по-горе, IE 10 дава възможност за използването на търсачки по подразбиране, различни от Bing – чрез добавки за всяка.

 • Chrome 22: Google предлага доста солидна селекция разширения за своя браузър посредством онлайн магазина си за приложения Chrome Web Store. Също като при добавките за Firefox разширенията за Chrome позволяват добавянето на всевъзможни функции и екстрички към браузъра дори ако оставим настрана безбройните теми за външно оформление. Напоследък Google акцентира доста и върху направата на Chrome-friendly уебприложения, каквито също могат да се добавят към браузъра буквално с един клик.

 • Firefox 16: Дори да приемем, че днес Firefox не е толкова популярен като Chrome, браузърът на Mozilla продължава да се слави с наличието на купища полезни добавки. Каталогът от такива разширения е изключително изчерпателен и е лесно достъпен от самия браузър, така че не е никакъв проблем да си намерите разширение за практически всяка функция, която можете да си представите – от паролни мениджъри до RSS четци и пълнофункционални FTP клиенти. Външният вид на браузъра също може да се смени лесно чрез избор на някоя от многобройните налични теми.


Поредната битка от войната на браузърите

© Мариян Славов, pcworld

Firefox още се слави с наличието на купища полезни добавки и разширения.

 

 • Победител: Chrome и Firefox

И двата браузъра поддържат много разширения, така че изборът на някой от тях отново ще се сведе до личните предпочитания. Ако в Chrome Web Store намирате повече отговори на собствените си необходимости, то, разбира се, предимството е за браузъра на Google.

Средства за защита и конфиденциалност

Да кажем, че грижата за сигурността и конфиденциалността на потребителите е важна за разработчиците на браузъри, би било силно омаловажаване. Всъщност вече всички популярни браузъри са снабдени с поне базово ниво на защита за личната информация и средства, като pop-up блокировка, защита срещу фишинг атаки и някакъв вид филтри за „бисквитките”.

 • Internet Explorer 10: По отношение на възможностите за настройка на средствата за сигурност и защита на личната информация Internet Explorer 10 е може би най-гъвкавият браузър. Добре развитите настройки на програмата ви позволяват да разрешавате и блокирате всякакви неща, но в същото време тези така детайлни контроли може да дойдат и малко в повече на част от потребителите. Хубавото е, че IE 10 все пак предлага и предварително зададени нива на защита.

IE 10 включва и приспособление за проверка на даунлоудите на базата на репутация: така, ако тръгнете да сваляте подозрителен или непознат до момента файл, браузърът ще ви предупреди за това. Ако пък файлът е сигурен, свалянето ще мине без всякакви въпроси и уговорки. А последното е полезно, защото намалява т. нар. „умора от предупрежденията” – т.е. ще бъдете предупреждавани само ако наистина има нужда.

Последният браузър на Microsoft също така позволява да виждате privacy резюме на посещавания сайт, така че да знаете например дали той се опитва да използва кукита за проследяване на дейността ви онлайн. IE 10 предлага и т. нар. Tracking Protection функция, която ви позволява да кажете на браузъра автоматично да блокира проследяващите кукита.

 • Chrome 22: Претенцията на Chrome за слава в сферата на Интернет сигурността е sandboxing приспособлението на браузъра, което ви гарантира, че нито една от отваряните уебстраници няма да окаже влияние на вече отворените или на каквото и да било друго по компютъра ви. Тоест, ако някой от отворените сайтове се опита да инсталира злонамерен софтуер на машината ви, sandboxing приспособлението на Chrome ще го блокира в защитения „пясъчник” и ще спре навреме престъпното дело.

Редно е да се отбележи все пак, че Chrome е силно обвързан с много от уебуслугите на Google – например за автоматично довършване на въведения текст. В това няма нищо лошо, но ако нямате доверие на „Големия брат” Google, може би не е зле да имате едно наум и с техния браузър Chrome.

 • Firefox 16: Средствата за сигурност и защита на Firefox покриват всички основни области. Браузърът може да блокира фишинг атаки и опасни сайтове, като осигурява и Do Not Track функция за блокиране на следящи бисквитки. Освен това Firefox 16 може да ви каже дали даден сайт за пазаруване или онлайн банкиране е безопасен, неясен или несигурен чрез специална иконка в адресната лента. Има и линк към специален инструмент за проверка на Firefox плъгините, който ви казва дали последните имат нужда от актуализация.

Средствата за защита на Firefox дават информация за сайтовете.

 • Победител: Chrome... но с уговорка

Sandboxing защитата на Chrome определено дава предимство на този браузър в сферата на сигурността, но не бива да забравяте силната обвързаност на програмата с другите услуги на компанията разработчик.

Разбира се, нищо не ни задължава да ползваме един-единствен браузър, но все пак в края на краищата…

Ако трябва да изберем само един…?

След казаното дотук Google Chrome като че ли изпъква на фона на конкурентите си, но те определено са доста по-близо до първенеца, отколкото изглежда на пръв поглед. Въпреки лидерството на Chrome, произлизащо от неговите простота, скорост на работа и сигурност, Internet Explorer и Firefox също имат доста какво да предложат в тези аспекти. От друга страна, всички споменати браузъри са безплатни, така че нищо не ви пречи да ги изпробвате и усетите сами. Така ще изберете този (или тези), който отговаря най-добре на конкретните ви изисквания и предпочитания.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.