Октомврийска сводка от войните на браузърите

IE отбелязва напредък до 20% от пазара, делът на Firefox пада под 20%, а Chrome губи лоялни потребители за втори пореден месец.

Въпреки, че най-популярните браузъри са безплатни програми и потребителските предпочитания към една или друга програма от този тип не носят преки изгоди за разработчиците, т.нар. браузърни войни са добър косвен ориентир за ориентацията на пазара. А през октомври 2012 г., ако се съди от данните на организацията Net Applications (получени на база наблюдения на 160 млн. уникални посетители на около 40 хил. уеб сайтове и цитирани от изданието The Next Web) той (пазарът) е гледал най-благосклонно на браузъра Internet Explorer, който е увеличил дела си с 0,5% за месец, докато Firefox губи 0,09% от парчето си, докато Chrome се е лишил от 0,31% лоялни потребители.

Browser wars

В процентно съотношение промените изглеждат незначителни, но въпреки това, те се оказват достатъчни за получаването на интересни резултати като цяло. Например, след последния отчетен период се оказва, че делът на Firefox за пръв път от много време насам пада под 20% (19,99%). В същото време този на IE9 достига 20,11%, докато Chrome към момента печели предпочитанията на 18,55% от Интернет потребителите, Opera увеличава своите почитатели с 0,01%,а Apple Safari губи 0,05% от тях.

Така лидер сред инструментите за сърфиране в Мрежата към днешна дата си остава Internet Explorer, чиито работещи версии държат общ дял от 54,13%. Като се има предвид скорошното излизане на Windows 8 в пакет с IE10, който скоро няма да заработи на Windows 7, перспективите на Microsoft браузърите изглеждат добре и в близко бъдеще.

Най-популярният браузър в света според сметките на Net Applications продължава да е IE8 с дял от 24,5%, въпреки че през последния месец тази версия е загубила 0,41% от потребителите си. Предполага се, че те са преминали на по-нова версия, тъй като IE9 отбелязва 0,66% растеж, докато IE7 пада с 0,37%, а IE6 (и такъв още се ползва) губи 0,37% от потребителите си.


Октомврийска сводка от войните на браузърите

© PCWorld България, pcworld

 

В лагера на Mozilla нещата вървят добре въпреки отбелязаното падане под 20% за Firefox. Този браузър обаче твърдо държи втората позиция, въпреки, че Google Chrome му диша във врата с 18,55% от пазара. 


Октомврийска сводка от войните на браузърите

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.