2011-а е най-печелившата за софтуерния бранш у нас от началото на прехода, според CBN

Общата чиста печалба на софтуерните компании у нас е достигнала 43 млн. евро през 2011 г., показват още изчисленията на агенцията CBN.

Докато по-голямата част от компаниите от сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в страната все още изпитват ефекта от свиване на бизнеса, свързан с кризата, софтуерните компании у нас през миналата година реализират завидни приходи и печалби. Това показват резултатите от приключилото преди дни XVII-то поредно годишно изследване агенцията CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., отразяващо бизнеса на водещите 500 ИКТ компании в България.

Според въпросното проучване, през миналата година стоте най-големи софтуерни компании в в страната са генерирали приходи общо в размер на 0,9 % от БВП на България (срещу 6,8% от БВП за Топ 100 листата на ИКТ индустрията у нас за същия период). В същото време общата чиста печалба на тези фирми е достигнала 43 млн. евро, което според агенцията е исторически максимум за годините след прехода.

revenue growth

CBN привеждат и други интересни примери за сравнение. Например приходите на стоте най-големи в софтуерния бизнес вече надхвърлят приходите от реклама в България, като изненадващо са по големи дори и от приходите на водещите хотели в страната, според аналитиците. Показателен резултат е също, че нетната печалба на топ компаниите в софтуерния сектор (обхващащ както разработката, така и търговията с такива продукти) през 2011 г. е по-висока например от аналогичната печалба в автомобилната индустрия в България.

В заключение, ето и кои са софтуерните компании, заели първите десет места в класацията на CBN по приходи:

Top 10 soft companies with most revenues

.... а също и десетте най-бързо растящи софтуерни компании в страната през 2011/10 г., според агенцията: 

Top 10 fastest growing soft companies

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.