Над 2300 лв. е средната заплата в софтуерния бранш у нас според БАСКОМ

Родните софтуерни компании отчитат ръст на работните места от 10% през последните две години и очакват тенденцията да се запази. Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа обаче, в сектора се наблюдава и трайна тенденция за недостиг на кадри.

Средната заплата в сектора надвишава 2300 лв., във всяка компания има средно по осем незаети работни места, а основните приходи на софтуерния бранш идват от износ за Европа и САЩ. Това са част от изводите от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия" *, което беше представено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) на пресконференция днес в БТА.

Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година.

Software development

Устойчив ръст отбелязват и продажбите на софтуерни продукти и услуги, които нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Ръстът е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско - платени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив - през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нарастнала с 10% спрямо 2009 година. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 %.

Независимо от високото заплащане и добрите условия на работа обаче, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно още от Барометъра *.

Според БАСКОМ, предстои на пресконференция през октомври 2012 г. ще бъдат представени и първоначалните изисквания на софтуерната индустрия към българската образователна система. Освен информация за острия дефицит на кадри, софтуерната индустрия се нуждае от качествен скок и реформа на училищното и университетското образование, както и професионалното развитие през целия живот, смятат в организацията. БАСКОМ ще постави въпроса за изграждане на икономика на знанието и като стратегически обществен и държавен приоритет с изключително значение за бъдещото развитие на България.

------------

* Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 година. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация (БУА). Над ¾ от участващите в него компании (31) са с българска мажоритарна собственост. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.