Google Maps се сдобива с “ново измерение” и още подобрени възможности

Трите главни новости в усъвършенстваната услуга Google Maps са подобрените 3D модели в Google Earth, възможностите за даунлод на картите за преглед в офлайн режим и близки снимки от най-трудно достъпни места на планетата, направени със Street View Trekker.

Докато в Тайван показват предимно най-новото от света на хардуера в САЩ Google демонстрира последните нововъведения за своята картографска услуга Google Maps, които този път касаят не само нейната настолна версия, но също и мобилната. А според официалната информация, споделена на специална пресконференция, очакваните през следващите месеци главни новости в усъвършенстваната Google Maps са три: подобрени 3D модели в Google Earth, възможности за даунлод на картите за преглед в офлайн режим и близки снимки от най-трудно достъпни места на планетата, направени с високотехнологичната раница Street View Trekker (вж. по-долу).

Google Maps new dimension

Главен акцент на мероприятието беше "новото измерение" в Google Earth, което според разработчиците става възможно благодарение на нови автоматизирани технологии за извличане на 3D данни от 45-градусови въздушни снимки. Чрез използването на тези технологии се генерират по-реалистични триизмерни модели на сградите и останалите обекти, подобно на показаната на илюстрацията 3D карта на Сан Франциско.

На събитието вицепрезидентът по инженерната част на Google Брайън МакКлендън (Brian McClendon обеща, че в близко бъдеще компанията ще разшири значително броя на големите градове, които ще могат да бъдат разглеждани в подобни триизмерни изображения. Всъщност по неговите думи към краяна годината такъв 3D изглед ще има "за всички територии, където живеят над 300 млн. човека". От команията не уточняват за кои точно градове ще бъде наличен подобрения 3D изглед, но изглежда Google все пак се движи пред Apple, която, както ви информирахме преди няколко дни, възнамерява съвсем скоро да представи своя алтернатива на Google Maps.


Google Maps се сдобива с “ново измерение” и още подобрени възможности

© PCWorld България, pcworld

Друга любопитна подробност от конференцията е, че за да станат възможни подобренията в картографската услуга на Google автомобилите и снегомобилите от програмата Street View са изминали над 8 млн. километра, събирайки визуална информация с обем 20 петабайта (PB). Според техническия директор на компанията Люк Винсент (Luc Vincent) в момента основна задача за Google е осигуряването на Street View оборудване и във вариант за пешеходци – т.нар. Street View Trekker. Замисълът на Интернет гиганта е с тези високотехнологични раници да се правят панорамни снимки и на трудно достъпни за коли места като планински курорти, природни забележителности като Големия каньон, Националните паркове и др. Според компанията всичко е почти готово, като към момента остава само да се реши проблема с отстраняването на вибрациите при движението на екипираните със заснемащата платформа Street View Trekker пешеходци.


Друго важно нововъведение е очакваната в близките няколко седмици възможност за даунлоуд на карти от Google Maps за локално офлайн използване на мобилни устройства - макар и засега само за Android. Според информацията от компанията, свалените карти ще могат да работят абсолютно автономно, без значение дали мобилното устройство има 3G/Wi-Fi връзка или не. По мнението на разработчиците, тази нова функция със сигурност ще допадна особено много на любителите на туризма, които не винаги се движат из места с покритие, но затова пък винаги имат нужда от актуални карти на местността. Стана ясно също, че компанията вече е направила известно обновление на приложението Google Maps за Android, добавяйки редица нови функции. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.