Инженерите са най-търсените кадри и през тази година, установи Manpower България

Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, но поредната година на такова вече очертава трайна тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал, отбелязват от Manpower.

Всяка година по това време излизат резултатите от ежегодните изследвания на агенцията Manpower Group, свързани с недостига на таланти (TalentShortagesurvey), а днес бяха обявени най-пресните данни, според които 51% от работодателите у нас се затрудняват в запълването на ключови позиции в своите организации. За сравнение, според седмото годишно изследване на ManpowerGroup, в света средният процент на тези работодатели е 34%.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции. С други думи, Топ 3 класацията на най-търсените кадри остава сравнително непроменена в сравнение с миналата година, а това вече очертава тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал, като инженерите продължават да са най-търсените специалисти.

Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, коментират от Manpower България. Тази година обаче проблемът с недостигът на таланти у нас е още по-остър – за сравнение, през миналата година 42% от българските работодатели са регистрирали трудности при запълване на позиции.


Инженерите са най-търсените кадри и през тази година, установи Manpower България

© PCWorld България, pcworld

Според Надя Василева, Управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия; "Разликата от 9% на годишна база е доста притеснителна. Пазарът става все по-труден и конкурентен, тъй като всички компании се опитват да намерят и привлекат най-добрите специалисти. На българския пазар е задължително да се използва всяка възможност за намиране на таланти и да не се заблуждаваме, че ако не използваме компания за подбор на персонал, ще спестим пари. Всъщност, погледнато в дългосрочен план, е точно обратното."

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват също, че българските работодатели срещат трудности при запълването на конкретни позиции поради следните причини: липса на технически умения (60%), следвани от липса на професионална квалификация (31%), липса на опит (27%) и липса на т.нар. меки умения (23%). В същото време 34% от работодателите от региона на ЕМЕА отчитат трудности при запълването на свободни позиции поради липсата на технически умения, а 30% - заради липса на подходящи кандидати - т.нар. недостиг на таланти (talent shortage).

С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии за допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции. 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

В региона на EMEA като цяло най-трудно се намират квалифицирани работници, следвани от инженери и търговски представители. Работодателите в България са с най-висок процентен дял от целия регион (на ЕМЕА) по показател трудност при запълване на позиции (51%),следвани от Румъния(45%) и Германия (42%), където поне двама от всеки пет работодатели срещат пречки при запълване на обявени места, Турция (41%) и Австрия (40%), докато процесът на наемане е най-малко вероятно да бъде засегнат от липса на подходящи кадри в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Африка (10%).

Пълните резултати от седмото изследване на Manpower Group за недостига на таланти са публикувани в специалния раздел на официалния сайт на компанията. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.