Google скоро ще добави нов механизъм за търсене - Knowledge Graph

С помощта на новия инструмент Google Knowledge Graph ще можем да получаваме не само резултати, релевантни на ключова дума, но и да установяваме взаимовръзка между обекти, хора, събития, факти, географско местоположение и всевъзможни други фактори.

От компанията Google съобщават, че са готови да реализират поредното подобрение в своята едноименна търсеща машина. То се очаква съвсем скоро в лицето на нов search механизъм, наречен Knowledge Graph, с чиято помощ ще можем да установяваме взаимовръзка между обекти, хора, събития, факти, географско местоположение и всевъзможни други ключови фактори, които имат отношение към търсеното.

Google отбелязва, че търсенето чрез Knowledge Graph се отличава съществено от традиционното, базирано на ключови думи. При обичайния начин, след въвеждане на търсене за "Taj Mahal", да речем, ни се предлагат препратки към уеб страници, на които присъстват споменатите думи. С новия механизъм Knowledge Graph обаче, Google ще вземе предвид и вероятността потребителят да не се интересува точно (или само) от двореца Тадж Махал, а и например от едноименното казиното в Атлантик Сити, най-близкия индийски ресторант или музикантът със същото име.

Т.е, новият инструмент Knowledge Graph ще ни предлага в отделно поле допълнителна информация, свързана с конкретното търсене не само като поредица от символи, а и като смислова взаимовръзка. Така, при търсене за Мария Кюри например, ще имаме възможност по-лесно да откриваме не само факти за нея, но и за нейния съпруг и колега Пиер Кюри, за други учени и научни открития, факти от физиката и химията и т.н.. Казано иначе, с Knowledge Graph търсачката Google не просто ще ни подрежда резултати по релевантност с дадена поредица от символи, но ще се опитва да отгатне и какво наистина търсим.


Google скоро ще добави нов механизъм за търсене - Knowledge Graph

© PCWorld България, pcworld

Според наличната информация, Google Knowledge Graph ще е първата крачка в реализирането на механизми за търсене от следващо поколение, които "използват колективните знания в Интернет за разбирането на света както го разбират хората". В момента базата от "знания" за този механизъм обхващала около 500 млн. обекта, и около 3,5 млрд. факта и взаимовръзки за тях.


Очаква се в съвсем скоро време новият механизъм за търсене Google Knowledge Graph да стане достъпен за англоезичните потребители от САЩ, след което ще бъде активиран и за смартфоните и таблетите (вероятно първо тези с Android). За съжаление, от Google не казват кога можем да очакваме Knowledge Graph в глобален мащаб. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.