“По-силни от очакваното” продажби отбелязва глобалният пазар на таблети, според IDC

Според най-прясното проучване на IDC, iPad устройствата губят дял заради взривообразно растящата популярност на Android таблетите, но агенцията очаква Apple да продължи да бъде лидер в този сегмент поне до 2015 г.

През последното тримесечие на 2011 г. глобалният пазар на таблети отбелязва по-силен ръст от очакваното, констатира аналитичната агенция IDC в наскоро публикуваното си проучване "Quarterly Tablet and eReader Tracker". Според изчисленията на компанията, 155% е увеличението в продажбите през Q4 2011 г. спрямо същия период на 2010-а, като само за този отчет в света са продадени около 28,2 млн. таблет устройства (и 68,7 млн. за цялата минала година). Констатираният ръст в продажбите на таблети е накарал IDC да преразгледа и прогнозите си за настоящата година, повишавайки очакванията си за доставките от 87,7 млн. броя до 106,1 млн. до края на 2012-а.

Един от интересните факти, отбелязани във въпросното проучване, е този, че Apple губи част от дела си в сегмента под натиска на основните си конкуренти в лицето на Android –базираните таблети и особено Amazon Kindle Fire. И докато за едно тримесечие 2011 г. делът на Apple iOS продуктите е намалял от 61,5% (през Q3 2011) до 54,7% (Q4 2011), то за същия период парчето на Android таблетите се е увеличило от 32,3% до 44,6%. Това обаче не означава, че Apple продава по-малко таблети – всъщност през последното тримесечие компанията е продала 4,3 млн. iPad-а повече, отколкото през третото. Просто продажбите на Android таблети растат още по-бързо, като особено силно вървят доставките на Kindle Fire устройствата, които вече държат около 16,8% от глобалния таблет пазар.

Въпреки това, аналитиците от IDC очакват, че Apple ще задържи лидерската си позиция на таблет пазара поне още три години и, ако тенденцията се задържи, едва към 2015 г. операционната система Android ще изпревари по популярност iOS в този сегмент.


“По-силни от очакваното” продажби отбелязва глобалният пазар на таблети, според IDC

© PCWorld България, pcworld

Междувременно IDC отбелязва бурен ръст и в продажбите на e-reader устройства, базирани на E-Ink технологията. Според данните на агенцията, ежегодно броят на продажбите на такива четци за електронни книги расте средно с по 64,3%, като само за последното тримесечие на 2011-а ръстът спрямо предходното е 64,3%. Като основна причина за това се отбелязва отново агресивната политика на Amazon, която вече продава електронния си четец от последно поколение Kindle само за $79. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.