Обзор на Mobile World Congress 2012

Ежегодното изложение за всичко най-ново и интересно свързано с мобилните технологии Mobile World Congress, се проведе традиционно в Барселона, Испания, между 27-ми февруари и 1-ви март. Тази година акцента падна върху супер бързите четириядрени смартфони, таблетите с висока резолюция и RAM памет колкото едно средностатистическо РС, включително и телефон с 41-мегапикселова камера (да, правилно прочетохте). Разбира се, както можеше да се очаква, редица продукти разочароваха, а други просто нямаха смисъл. Но нека започнем с...

Tegra 3 смартфоните най-накрая са тук 

Четириядрените процесори Tegra 3 на Nvidia, най-накрая превземат смартфоните. Пет модела представени на MWC използваха чипсета "four-plus-one": HTC One X (с премиера 5-ти април в Европа), LG Optimus 4X (идва през юни), ZTE Era (второто тримесечие на годината), K-Touch Treasure V8, както и Fujitsu Ultra High Spec Smartphone (последните два са с неизвестна премиерна дата). Сега след като вече имаме толкова бързи устройства в джоба си, интересно ще е да видим как ще се развие софтуера и най-вече как всичко това ще се отрази на живота на батериите.

 

 

Boot to Gecko на Mozilla

От години Mozilla разботят усърдно върху проект с кодовото наименование Boot to Gecko, който вече съвсем официално бива наричан "платформа за отворени уеб устройства". Boot to Gecko е изцяло уеб-базирана платформа, писана на HTML 5, но последното не си личи по нищо. Цялото това нещо, всъщност се явява като мащабен браузър, с уеб приложения, които действат подобно на стандартните смартфон приложения. Имайки това предвид, можем да кажем, че Boot to Gecko има маниерите на конвенционална мобилна операционна система, но всъщност е нов начин за популяризиране на евтините уеб смартфони.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld


Производителите взимат насериозно камерите 

Болшинството от производителите на телефони поставиха сериозно ударение върху камера технологиите, особено по отношение на High Dynamic Range (HDR) и фотографирането в условия на приглушена светлина. Това е нормално, след като все повече потребители използват телефоните си, като снимачно средство. Камерите на HTC One X, HTC One S и HTC One V например, идват заедно с HTC ImageChip и софтуера ImageSense, благодарение на които затвора на камерата почти няма да има лаг.   

Същевременно Nokia 808 PureView (на снимката) изуми всички с 41-мегапикселовия си сензор. Както повечето Nokia устройства от висок клас, 808 използва Carl Ziess оптика, плюс нова пиксел-дискретизираща технология. Важно е да се отбележи, че потребителя няма да бъде задължаван да снима в 41 мегапиксела, като ще е възможно превключването между стандартните резолюции 2, 3, 5 и 8 мегапиксела.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Windows 8 за смартфони?  

Най-голямото разочарование на MWC 2012 беше, че Windows 8 не се появи под никаква форма за смартфони. Да, новата мобилна ОС на Microsoft много наподобява Windows Phone, но всички се надяваха да видят Windows 8 в действие, върху реални модели телефони. Уви, вероятно същинският бум ще е в края на годината или на MWC 2013.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Смартфоните Huawei Ascend D Quad и Quad XL

Китайците от Huawei изригнаха на шоуто не с един, а с два модела четириядрени Android смартфона в лицето на D Quad и D Quad XL. И двата са с 1280х720 тъчекрани, които изглеждат светли и качествени. Под малките си капаци, двете устройства включват K3V2 четириядрения процесор (собствена разработка на Huawei), съответно 1.2-GHz и 1.5-GHz, като имат и 1GB RAM и 8GB ROM памет.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Samsung Galaxy Beam - телефон проектор 

Телефоните, които играят ролята на проектори (и мобилни аксесоари за проектори) са на пазара от години, но така и не могат да се превърнат в масови продукти. Причините са ясни - скъпи, големи и неефективни са. Samsung Galaxy Beam обещава да промени ситуацията със своята цена от около 400 долара. Устройството е тънко 12.5 мм и съдържа 15-луменов проектор, което е впечатляващо, имайки предвид, че болшинството от аксесоарите за пико проектори са едва 10 или 12 лумена. Чакаме с нетърпение да видим Samsung Galaxy Beam на пазара по-късно тази година.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld


Новата серия таблети Asus Transformer Pad Infinity

Вземете високия клас Asus TF7001 представен на CES 2012, добавете Qualcomm 8960 Snapdragon S4 CPU и забъркайте с LTE радио. Това което ще получите е следващата серия таблети на Asus. Infinity ще е с 10.1-инчов 1920х1200 Super IPS+ дисплей, 8-мегапикселова задна камера с f2.2 апертура, LED светкавица (най-накрая започна да навлиза и при таблетите!) и Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Samsung Galaxy Note 10.1 

Този стилен таблет комбинира стилуса на Galaxy Note с по-функционален 10.1-инчов екран, за да се получи устройство, насочено към писатели, художници и като цяло - фенове на писалките. За начало, Samsung предоставя цял пакет от оптимизирани за писалка приложения и обещава още да дебютират в близкото бъдеще.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Huawei MediaPad 10 FHD 

Влиянието на Huawei на азиатския пазар е огромно, но таблети като MediaPad 10 FHD отдалече си личи, че са правени за западния пазар. Дизайна не претендира да е нищо специално, но въпреки това хваща окото. По-важното е, че в момента повечето таблети са с 1GB RAM, докато този модел е с два пъти повече. Дисплея е Full HD, предлага Dolby Mobile 3.0 Plus 5.1-канален съраунд звук, тежък е едва 585 грама, но пък не е особено тънък, 8.89 мм. Тук решаващият фактор ще е все още неизвестната цена, но ако е достатъчно атрактивна, значи говорим за нов претендент на iPad 2/3.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

 

Безжично зареждане

Wireless Power Consortium предвижи с още няколко стъпки напред безжичното зареждане на MWC. Концорциумът направи редица впечатляващи демонстрации на мобилни телефони зареждащи се през прозрачна ръчна чанта (на снимката), също както и специално създадена вилка за автомобили от висок клас. Лошото е, че този вид технологии тепърва ще навлиза в САЩ, а в България разпространението им ще е още по-бавно.

 


Обзор на Mobile World Congress 2012

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.