Intel ще инвестира и в бъдещите високотехнологични автомобили

Компанията създава Intel Capital Connected Car Fund на стойност 100 милиона долара, за да ускори технологичните иновации в автомобилната индустрия, като очаква, че до 2014 г. автомобилите ще бъдат сред първите три най-бързо развиващи се пазарни сегменти за свързани устройства и Интернет съдържание.

Мобилните комуникации и Интернет в колите се приближават с още една крачка към масово достъпната реалност, след като силициевият гигант Intel обяви, че ще инвестира в бъдещето на автомобилните технологии. Компанията обаче не се ограничава само с приказки, а създава и инвестиционен фонд, наречен Intel Capital Connected Car Fund, на стойност 100 милиона долара, с който ще ускорява технологичните иновации в бранша.

Според официалната информация, през следващите 4-5 години Intel Capital Connected Car Fund ще инвестира в световен мащаб в компании за хардуер, софтуер и услуги, развиващи технологии за насърчаване на нови приложения в превозните средства, които ще дадат възможност за безпроблемно свързване между превозните средства и всяко свързано устройство, включително мобилни устройства и сензори.

connected carl

Според визията на Intel, "свързаната кола" (connected car) ще има интелигентността и осъзнаването на контекста, за да предложи подходящата информация в подходящото време и по подходящ начин, за да осигурява на водачите и пътниците достъп до информация, забавления и продуктивност, докато в същото време поддържа и максимално ниво на безопасност. Веднъж щом колата се свърже, тя може също да комуникира с „облака", транспортната инфраструктура и дори с други автомобили, за да предостави допълнителни услуги като усъвършенствано да асистира на водача с информация за трафика в реално време, за да оптимизира пътното движение.

" Колата е върховото мобилно устройство", коментира Стейси Палмър, генерален мениджър Intel Automotive Solutions Division. Според специалиста, до 2014 автомобилите ще бъдат сред топ 3 най-бързо разавиващи се области за свързани устройства и Интернет съдържание, а "oпитът на Intel, в разработването на персонални компютри, софтуер, сигурност и облачни технологии ще доведе до ново ниво на иновации в колата с цел да се подобри усещането при шофиране както за водачи, така и за пътници "

За да спомогнат за осъществяване на тази концепция, областите, в които ще бъдат инвестициите на Intel Capital Connected Car Fund ще включват технологии, които усъвършенстват следващото поколение на информационно-развлекателни превозни средства, усъвършенстваните системи за подпомагане на водача и непрекъсната мобилна връзка. Това включва нови приложения в превозните средства и инструменти за разработка, следващо поколение ADAS технологии и мултимодални възможности като разпознаване на реч и жест и следене на очите като оптимизации за „свързаната" кола.

В допълнение към Intel Capital Connected Car Fund, президентът и главен изпълнителен директор на Intel Corporation Пол Отелини обяви по време на събитие в Карлсруе, Германия откриването на нов глобален Automotive Innovation and Product Development Center - академична програма, фокусирана върху IVI и телематиката, и разширяване на Intel Labs Experience и Interaction Research в областта на автомобилите

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.