Google започва да снима в България за подобряване на Google Maps Street View

Резултатите от инициативата, имаща за цел да подобри функцията Street View в Google Maps, ще могат да се видят след няколко месеца. Междувременно от компанията обещават, че ще вземат всички мерки за защита на неприкосновеността на личния живот на хората, които могат случайно да попаднат в кадър.

Ако скоро видите в родния си град шарени коли с надписи Google Maps и странни "израстъци", стърчащи над покрива, (като тези на снимките) няма нужда да се стряскате – просто през следващите дни автомобили на Google ще започнат да правят снимки на много градове в цяла България. Това съобщиха официално от компанията, която започва да събира изображения в нашата страна за подобряване на функцията Street View в Google Maps.

 


Google започва да снима в България за подобряване на Google Maps Street View

© PCWorld България, pcworld

В случай че сте пропуснали, Street View е доста популярна функция на Google Maps, която вече е достъпна в повече от 30 страни по целия свят. Тя позволява на потребителите да изследват виртуално и да навигират из кварталите чрез панорамни изображения от нивото на улицата. В райони, където Street View е на разположение, можете да получите достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата, върху осветена в син цвят улица. Можете да проверите ресторант преди пристигането си, да направите планове за пътуване, да си уговорите място за среща, и дори да получите помощ за домашното по география. Хората, които си търсят жилище могат да спестят време, чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола. Можете също така лесно да проверите точното местоположение и външен вид на хотела, както и околностите, където възнамерявате да прекарате своята дългоочаквана почивка.


Google започва да снима в България за подобряване на Google Maps Street View

© PCWorld България, pcworld

Представителите на бизнеса също могат да се възползват от Street View технология чрез вграждането на Google Maps директно в техните уебсайтове безплатно. Функцията може да подпомогне популяризирането на вериги хотели или да повиши познаваемостта на местна библиотека или ресторант. Street View е на разположение в Google Earth и Google Maps и за мобилни устройства.


Google започва да снима в България за подобряване на Google Maps Street View

© PCWorld България, pcworld

Колкото до предстоящите у нас снимки, изображенията, събрани от плъзващите по родните пътища коли ще бъдат обработени и внимателно подредени заедно с технологичен процес, който може да отнеме няколко месеца, според Google.

От Интернет гиганта специално подчертават, че Google взема сериозни мерки, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно позволява на всички потребители да се възползват от тази функция. Както при всички Street View изображения, преди публикуването Google ще замъгли лицата и регистрационните номера на всички изображения, за да защити личния живот на хората. След като изображенията са на разположение, хората ще могат да докладват кадри за отстраняване, чрез натискане на бутона "рапортуване на проблем" в долния ляв ъгъл на изображението. От тук те ще бъдат препратени да попълват кратък формуляр, в който показват точния кадър, който да бъде премахнат.


Google започва да снима в България за подобряване на Google Maps Street View

© PCWorld България, pcworld

За повече информация относно Street View и как функцията може да се използва за развлекателни или за бизнес цели можете да разгледате уеб страницата на услугата в Google Maps. Актуализиран график за движението на "гугълмобилите", които ще заснемат България, пък ще можете да видите ето тук

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.