Съдебната епопея срещу The Pirate Bay приключва

Според окончателно постановление на Шведския върховен съд, чиито решения не подлежат на обжалвания, основателите на най-големия торент тракер трябва да отидат в затвора и да платят солени глоби – ако ги хванат.

Продължителната скандинавска сага от епични съдебни дела срещу основателите на най-известния торент тракер The Pirate Bay изглежда е към своя край. След първоначалната присъда от 2009 г., която остана непроменена от Шведския апелативен съд през 2010 г., последва ново обжалване пред Върховния съд на Швеция (Swedish Supreme Court). Тези дни въпросната съдебна институция не уважи апелацията и реши, че основателите на The Pirate Bay все пак трябва да отидат в затвора и да платят солени глоби.

The Pirate Bay co-founders

И по-точно, постановлението гласи, че Питър Сунде (Peter Sunde) трябва да лежи в затвора 8 месеца, Фредрик Нейдж (Fredrik Neij) ще бъде под ключ за 10 месеца, а Карл Ландстром (Carl Lundström) – 4 месеца. Четвъртият основател на The Pirate Bay – Готфрид Свартхолм (Gottfrid Svartholm), който не е обжалвал последната присъда на Апелативния съд, ще трябва да излежи 1 година. Освен това четиримата ще трябва да платят глоба в размер на 46 млн. шведски крони (около $6,8 млн).

Решението на Шведския върховен съд не подлежи на повече обжалвания, но с изпълнението на присъдата може да възникнат някои проблеми, тъй като нито един от осъдените вече не живее в Швеция.

От известно време насам официалният сайт на тракера вече е недостъпен за Интернет потребителите, въпреки, че през последните две години торент ресурсът упорито отказваше да изчезне от Мрежата и след множество опити за изключване  През 2009 г. сайтът беше продаден с идеята да бъде легализиран по някакъв начин, което обаче изглежда все още предстои да се случи.

The Pirate Bay sinkingTwitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.