След 131 години история Kodak обяви фалит

Най-старият в света производител на фотоапарати Eastman Kodak е депозирал искане за защита при банкрут и започва мащабно преструктуриране на бизнеса си.

Днес компанията Eastman Kodak съобщи, че тя и нейните поделения в САЩ са подали заявление за защита от кредиторите според член 11 (Chapter 11) от Закона за банкрутите на САЩ. Най-старият производител на фотоапарати обаче ще продължи да работи с помощта на одобрено финансиране от близо 1 млрд. долара, отпуснато от банка Citigroup. Условието е Kodak да предприеме мащабна реорганизация на бизнеса си, който компанията очевидно не успя да вкара в крак със съвременните тенденции на пазара.

 

първият фотоапарат на Kodak от 1888 г.


Интересно е да се припомни, че Kodak изнася на пазара първия си фотоапарат (на снимката) още през 1888 г., и в продължение на десетилетия е буквално идол в света на фотографията. От 2007 г. насам обаче фирмата не успява да отчете печалба, като причината е не само в натиска от страна на останалите производители на цифрови фотоапарати, а и в тромавата организация на самата компания с много клонове и огромен брой служители по целия свят.
За да излезе от финансовия колапс, Kodak ще разчита както на преструктурирането, което трябва да завърши през 2013 г., така и на продажбите на многобройните си патенти. Ако фирмата премине успешно през процедурите, предвидени в такив аслучаи от законите в САЩ, тя би трябвало да опита да продаде портфейл от около 1100 патента чрез аукциони, организирани под надзора на съда, коментират различни онлайн източници.
Повече по темата може да се научи и от официалните информационни бюлетини на самата компания. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.