Смартфоните вече заемат 27% от глобалния пазар на мобилни телефони

Това разкрива един от най-новите доклади на агенцията VisionMobile, според който в различните части на света разпространението на смартфоните варира в широки граници, зависещи най-вече от наличието или отсъствието на добро 3G покритие.

През първата половина на годината смартфоните са достигнали дял от около 27% от общия глобален пазар на мобилни телефони, разкрива един от най-новите си доклади агенцията за пазарни анализи VisionMobile. Въпреки, че за доминация на този тип устройства очевидно все още не може да се говори, скоростта им на разпространение е значителна, като се има предвид, че през 2008 г. техният дял от световния мобилен пазар е бил 11%, а през 2010 г. – 20%.

girl with smarphone

В анализа на VisionMobile се отбелязва също, че степента на разпространение на смартфоните варира значително в различните региони на планетата. Логично, въпросните устройства са най-разпространени в т.нар. развити пазари или, иначе казано, в страните, където има добро и качествено 3G покритие и където системата с договори за мобилни услуги е по-разпространена от предплатените оферти на мобилните оператори.

В регионите, където потребителите предпочитат предплатени и стартови пакети, вместо срочни договори, най-популярни си остават Symbian-базираните мобилни телефони на Nokia и RIM BlackBerry устройствата, въпреки, че Android апаратите започват да притесняват активно конкуренцията си по целия свят, отбелязват още от агенцията. От първата диаграма се вижда, че доминиращата ОС платформа в сегмента на смартфоните е именно Android.


Смартфоните вече заемат 27% от глобалния пазар на мобилни телефони

© PCWorld България, pcworld

Най-популярни са смартфоните в САЩ, където делът им е около 63%, и в Европа, където те формират 51% от продажбите на мобилни апарати през първата половина на 2011 г. (вж. втората диаграма). 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.