X79 дъната са готови да посрещнат процесорите Intel Sandy Bridge E


С наближаването на датата за анонса на настолните процесори Intel Sandy Bridge E платформените производители, започват да споделят и подробности за новите си поколения дънни платки предназначени за тях. Октомври беше богат на такива новини, а сред първите компании, които оповестиха подробности за дъна, базирани на чипсета X79  и цокъл LGA2011 бяха ASUS, EVGA и GIGABYTE.

ASUS излезе с поредното разширение в своята ROG “република”, идващо под формата на модела Rampage IV Extreme, зареден с редица ориентирани към овърклокърите характеристики и инструменти. С новото ROG дъно на ASUS, гражданите на геймърската република, ще могат да ползват CPU охладители съвмсетими както с цоклите LGA2011 и LGA1366. Самата дънна платка е снабдена с активен охладител за чипсета, както и със захранване Extreme Engine Digi+ II, Има също осем слота за DDR3-2400 памети, четири SATA 6.0 Gbps и също толкова SATA 3.0 Gbps порта, както и пет PCI-Express x16 слота за инсталиране на видеокарти, които могат да работят в 4-way SLI или CrossFireX конфигурации. Предвидени са още Gigabit Ethernet мрежов адаптер, 7.1-канално аудио, осем USB 3.0 порта (четири на задния панел и четири за предния на РС кутията), два eSATA конектора, точки за отчитане на напрежението, VGA Hotwire за регулиране на захранването на графичните карти, Subzero Sense   конектори за отчитане на CPU и GPU температурите, шалтери за изключване на PCIe слотовете, а също и Power, Reset, Clear CMOS и ROG Connect бутони. Новото ROG дъно на ASUS ще се предлага и в коплект с OC Key устройство, което се свързва с графичната карта и монитора с крайната цел да улесни максимално овърклока и, не напоследно място, с копие на играта Battlefield 3.

X79-базираното дъно на EVGA се отличава със своя двуцокълен дизайн, очевидно наследен от успешния (според компанията) модел Classified SR-2 (Super Record 2) за Intel процесори за цокъл LGA 1366. Новият модел, който все още си няма официално наименование, обаче е предназначен за работа с очакваните скоро на пазара "екстремни" CPU чипове Intel Sandy Bridge E, работещи с цокли LGA2011. Въпросната дънна платка е изпълнена в HPTX формат и обичайната за Classified SR-2 линията черно-червена цветова схема, като осигурява общо 12 слота за DDR3 памети – осем за “главния” процесор и четири за спомагателния заедно със съответните захранващи конектори. Предвидени са също PCI-Express x16 слотове за инсталирането на общо до седем (!) дискретни видеокарти с поддръжка за графични конфигурации от тип SLI или CrossFireX, както и порядъчно количество от други модерни “благини”, подходящи за нуждите на ентусиастите, за които цената е най-маловажното съображение при покупка.

Компанията GIGABYTE пък ни е подготвила цял квартет от X79-базирани дънни платки за новите екстремни чипове на Intel, включващ моделите с обозначения GIGABYTE G1.Assassin 2, X79-UD7, X79-UD5 и X79-UD3.  Четирите нови motherboard продукта на компанията са снабдени и с нова фирмена технология за захранването, наречена 3-Way Digital Power и, ако се съди от блок диаграмата (долу), предназначена да осигурява надеждно захранване за мощните процесори и бързите модули памет. Освен това новите дъна на GIGABYTE осигуряват от четири до осем (само в UD5 модела) слота за инсталиране на DDR3 памети, до десет на брой SATA порта с пропускателна способност от 6.0 Gbps и 3.0 Gbps, три (в G1.Assassin 2 и X79-UD5) или четири (X79-UD7, X79-UD3) PCI-Express x16 слота за инсталиране на дискретни видеокарти, Gigabit Ethernet адаптери, 7.1-канално аудио, USB 3.0 поддръжка и още някои специфични за всеки отделен модел хубавини. В дъното G1.Assassin 2 например те идват под формата на мрежов адаптер Killer 2100 и Creative X-Fi аудио процесор, а в модела X79-UD7 има бутони за бърз овърклок.
Разбира се, скоро със сигурност ще има повече подробности и от останалите големи производители на дънни платки като ASRock, ECS, MSI и др., които също съобщиха за готовност да представят X79-базирани решения.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.