Ентуасиасти организират свободен Интернет достъп за всички българи на 29 октомври

Инициатива за свободен достъп до Интернет за всички ще отбележи 42-рия рожден ден на световната мрежа, като направи България най-голямата “Free Wi-Fi зона” в Европа.

С призива „Освободи Интернет" група Интернет-ентусиасти се обръщат към всички организации, компании и граждани да отворят Wi-Fi връзките си за свободен достъп на 29 октомври 2011 г. – рождения ден на Интернет. Инициативата цели чрез отварянето на Интернет достъпа през съществуващите Wi-Fi мрежи в населените места в България да се отбележи 42-рата годишнина от създаването на най-значимия комуникационен канал в света и България да бъде превърната в най-голямата Free Wi-Fi зона в Европа, съобщават инициаторите.

Най-голямото предимство на Интернет, е че той може да бъде достъпен за всички, смятат организаторите на инициативата и подчертават, че само две минути ще са достатъчни на гражданите и компаниите, за да отключат модемите си за достъп до W-iFi мрежите си на 29 октомври (като предоставят и подробни видео инструкции за начина на отваряне). Всички организации, подкрепящи инициативата, могат да оставят свободен канал за достъп до Интернет и след тази дата, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа. "Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които Интернет ни предоставя", казват организаторите.

Всички компании, организации и граждани, които желаят да се включат в инициативата могат да се регистрират на специално създадения за целта сайт до 28 октомври 2011, а повече информация и новини за нея има също във Facebook и Twitter.

И докато се чудите дали да се включите, можете да си припомните и част от любопитната фактология, свързана със Световната мрежа:

- На 29 октомври 2011 г. се навършват 42 години, откакто между Университетите на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд преминават първите пакети данни. Това е началото на Интернет. Всичко започва като военна разработка, но се превръща в начин на живот;

- Думата "Интернет" е използвана за първи път много по-късно, през декември 1974 г. Днес Интернет е синоним на свобода - на мисленето, на словото, на свободната обмяна на информация, възгледи, идеи, и като цяло - синоним на едно ново общество и ново поколение.

- 2 095 006 005 са потребителите на Интернет в света към днешна дата;

- 800 млн. души са регистрирани в най-голямата социална мрежа в света Facebook

- 41.6% от българите имат достъп до Интернет, 2 млн. от тях използвате и Facebook;

- 14 млн. часа видео са качили потребителите на YouTube за миналата година, а в момента всяка минута се ъплоудват средно по 48 часа такова съдържание;

- 1 млрд. търсения обработва на ден Google

- 837 млн. души имат електронни пощи само в Windows Live Hotmail, Yahoo! Mail и Gmail;

- 26% от домакинствата в България имат достъп до Мрежата;

- През 2010 г. трафикът, генериран от мобилни устройства, е бил колкото целия Интернет през 2000 г.

- 0.6 екзабайта (млн. терабайта) трафик ще генерират само мобилните устройства по света към края на 2011 г.

- 15 млрд. устройства ще са свързани с Интернет до края на 2015 г., а до 2020 г. броят им ще нарасне до 50 млрд. 

Източници: internetworldstats.com, Facebook, Hotmail, Google, Yahoo!, НСИ, Cisco

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.