Google плюс съвети и триковеВладимир Георгиев
Google+ е следващата гореща социална мрежа с претенции да завладее Интернет пространството. Само за пет седмици след премиерата си тя успя да събере 20 милиона потребители, а в момента те са в пъти повече, при условие че новите членове се допускат единствено с покана.
Трудно е да кажем обаче, че Google+ е най-лесното нещо за разбиране. Има толкова много функции, които могат да объркат начинаещите, а дори ветераните сред социалните мрежи биха се затруднили с откриването на всички важни опции и нюанси, които дефинират конкурента на Facebook. Затова решихме да се заровим надълбоко във всеки аспект на Google+ и да направим цяла селекция от съвети и трикове по въпроса. 

Какво е Google+?
Google+ е последният опит на гигантите от Google да създадат социална мрежа, която да е истински конкурент на Facebook. На 28 юни 2011-а Google+ стартира с частна бета, към която можеха да се присъединяват нови потребители единствено с покана.
Социалната мрежа е колекция от различни социални продукти. Сред тях намираме Stream (следи последните новини), Sparks (енджин за препоръки), Hangouts (видеочат услуга), Huddle (услуга за групова текстова комуникация), Circles (специална услуга за менажиране на приятелите), Games и Photos. 
Защо „Google+“? 
Google избират името Google+, защото искат социалната мрежа да е „разширение на самия Google“. Проектирана е така, че да бъде подобрение на всичко, що е Google. Това е и причина компанията също така да реши да промени знаменитата навигационна лента на Google, за да бъде включен линк към потребителските профили в Google+, както и нова икона, която показва колко известия е получил потребителят подобно на методиката, която използва Facebook.
Основната комуникация
Едни от най-често срещаните оплаквания за комуникацията в Google+ са неща от рода на: „Защо не може да се изпраща съобщение до един от приятелите ми?“ или „Защо не мога да изпратя директно съобщение, както е в Twitter?“, или по-лошият момент „Защо трябва да създавам кръг само за един приятел, за да мога да изпратя съобщение към него?“. Отговорите на първите два въпроса са: „Всъщност може“, а на третия – „Не е необходимо да правите това“. Нека видим как...
Добавяне на повече хора
Ключът в случая е линкът "+ Add more people" до Public бутона. Обърнете внимание, че това е буквално, т.е. този линк позволява да добавите още хора към разговора, а не още кръгове, както мнозина се бъркат. 

[[img:3252633]]

Как да не споделяме с всички
Имайте предвид, че по подразбиране онова, което споделяте като информация, ще бъде поствано към Public, но ако искате да промените това, единствено трябва да кликнете на X бутона до Public. Следното действие ще махне публичния кръг от вашия To-списък.
Как да споделяме с конкретни хора
След горното действие съобщенията ви няма да бъдат споделяни публично. Но ако оставите нещата така, постовете ви няма да отиват никъде, тъй като имате нужда от списък, към който да отиват съобщенията (To-списък). За тази цел ползвайте появилия се след горното действие "+ Add circles or people to share with…" и просто въведете желаните имена. След това, започвайки да пишете съобщение, обърнете внимание, че линкът по-долу отново се е променил и вече пише "+ Add more people".
Комуникация за напреднали
Вече знаете как точно да комуникирате с конкретни хора и кръгове, но това, което може би не знаете, е, че също така е възможно да се свържете с потребители, които дори не са членове на Google+ семейството.
Споделяне чрез имейл адреси
Ако в полето с имената на потребителите и кръговете въведете електронна поща, това, което напишете като съобщение или прикачите като съдържание, ще бъде изпратено като писмо на съответния имейл.

[[img:3252634]]

Алтернативен метод за покана?
Чрез горното активирате алтернативен метод за присъединяване към Google+. В края на полученото писмо ще видите голям оранжев бутон "Join Google+", чрез който ще можете напълно легитимно да се присъедините към семейството на новата социална мрежа.

[[img:3252635]]

Свързване с Evernote 
Споделянето чрез имейл адреси не е никак случайна опция, тъй като отваря вратите към други приложения. Evernote (http://evernote.com) например дава личен имейл адрес, към който можете да изпращате съдържание. Всичко изпратено към този имейл ще се съхранява във вашия Evernote акаунт, а вие можете да споделяте от Google+ именно към този адрес. 
Имейл в Circles?
Хубаво, но сега вероятно си мислите, че ще ви се налага всеки път, когато споделяте съдържание, да пишете съответния имейл... Това не е така. Малката тайна в случая е, че можете да поставяте имейл адреси в Circles. И за да ползваме примера с Evernote - създайте Evernote кръг с вашия Evernote адрес за постване като единствения член на кръга и – воала! -  това е.
Споделяне на съдържание
Понякога се случва така, че не желаете да споделите нещо, но възможно ли е да съобщите на другите, че не искате да препращат (resharing) дадена информация извън кръга? Възможно е. Когато пуснете съобщение, обърнете внимание на малкото кръгче с триъгълник в горния десен ъгъл на поста - това е бутонът с опциите, откъдето можете да редактирате и изтриете съобщението, но също и да спрете коментарите на другите към него или да спрете препредаването му. В случая обаче трябва да вземете предвид нещо много важно - изключването на препредаването на дадено съобщение няма да спре хората просто да го копират и пействат, където пожелаят. Затова не си мислете, че тази опция гарантира сигурността на личното ви пространство. И още нещо - когато споделяте инфо/съдържание с ограничена аудитория (всяка опция, която не включва Public), означава, че никой не може да го препраща публично, освен ако не го копира и пейстне. Ето защо, ако искате да споделите нещо с колкото се може повече хора, задължително включете Public опцията.

Получавайте Google+ известия на телефона си, без да използвате Android или iOS
Google+ приложението можете да намерите както в Android Market-а на Google, така и в App Store-а на Apple. Но знаехте ли, че можете да получавате SMS известия на телефона си, без да ползвате мобилната версия на Google+? За целта кликнете на зъбното колело в горния десен ъгъл на екрана, за да изведете опциите, и изберете Google+ Settings. Сега натиснете таба Google+, а в полето "Add phone number" въведете телефонния си номер с необходимия код на населеното място. След това натиснете бутона "Send verification code", за да получите на мобилния си телефон необходимия код за активиране на услугата. Кода въведете в необходимото поле.

[[img:3252636]]

Създайте „Drafts“ кръг за недовършени съобщения
За разлика от други социални мрежи, Google+ позволява да пишете много, много дълги съобщения. Но ако нямате време да завършите някое, създайте празен кръг с името "Drafts" и споделете поста си единствено там. След това ще можете да се върнете и да редактирате съобщението, както и да го споделите с други хора и кръгове в момента, в който е завършено.
Спрете известията на конкретно съобщение
Ако някой от постовете ви стане толкова популярен, че бихте искали да спрете досадните известия за нови съобщения към него, то имате опцията да го заглушите. За да направите това на конкретен пост, отворете Notifications, изберете известието, което искате да заглушите, и изберете опцията в долния десен край "mute this post".

[[img:3252637]]

Трикове за форматиране на текста
Google+ използва същите команди за форматиране като Google Talk в Gmail:
_ текст курсив _ -> текст курсив
* удебелен текст * -> удебелен текст 
- зачеркнат текст - -> зачеркнат текст 
_*удебелен текст курсив*_ -> удебелен текст курсив
Тагване в Google+?
Ако искате да „тагнете“ един или повече от приятелите си в съобщение, подобно на Twitter, можете да използвате знака "@" или знака "+" пред името им. Това автоматично ще създаде линк към профила на съответния човек и той ще получи известие, че е бил тагнат.
Импортирайте Facebook контактите си в Google+
Facebook системно блокира браузър разширенията и приложенията, които се опитват да импортират списъка с контактите в Google+. За щастие има начин тези превантивни мерки да се заобикалят с Yahoo имейл акаунт. Първо, Yahoo позволява да импортирате Facebook контактите си, които след това ще пренесете в Google+. След това използвайте Gmail, за да импортирате Yahoo контактите си - от настройките на Gmail изберете "Accounts and Import". После можете да се логнете с Yahoo данните си и да издърпате контактите си от там. Google+ автоматично ще покаже тези контакти.
Търсене сред Google+
Помните, че сте видели някое интересно съобщение в Google+, но не можете да го намерите? Можете да направите така, че Google да търси единствено сред Google+ от браузъра Chrome. За целта напишете в адресната лента на Chrоme chrome://settings/searchEngines и добавете: (за търсене в профили) в първата колона (където е Google) напишете "Google+ Posts" (без кавичките), във втората колона "post", а в третата колона "{google:baseURL}search?q=site:plus.google.com inurl:posts/* %s"; (при търсене на профили) в първата колона въведете "Google+ Profiles", във втората "profile", а в третата "{google:baseURL}search?q=%s&tbs=prfl:e".

[[img:3252638]]

Сливане на кръгове
След като вече сте създали няколко кръга с познати, приятели и колеги, вероятно ще искате да копирате хората от един кръг в друг. Това може да стане лесно. Отидете до таба на кръговете, кликнете върху кръга, който искате да копирате, и изберете "View circle in tab". В горния десен ъгъл ще видите опция с още действия, които можете да изберете по желание. След това кликнете на "select all" или хванете и завлачете съответния кръг към друг кръг.
Шорткъти
Q - отваря чата
K - скролва нагоре с един пост 
J - скролва надолу с един пост 
Return или Enter - започване на коментар
Tab, Return - край на коментар
Space - скрол надолу във вашия Stream
Shift + Space - скрол нагоре във вашия Stream
Бързи трикове
- Drag & Drop снимки, клипове и линкове директно в зоната на съобщенията на Google+ или на работната ви площ. 
- За разлика от Gmail можете да оразмерявате чат прозореца в Google+. Това става, като хванете който и да е от ъглите или страните на самото прозорче.
- Използвайте скрола на мишката, за да се движите сред снимките на Photos секцията.
- Ако кликнете върху датата на съобщение, ще можете да го вземете като URL.
- Какво означава Incoming опцията под Stream? Входящият поток ("Incoming" stream) са нещата от потребителите, които споделят с вас, но които все още не сте добавили в някой кръг.
- Кликайте на Profile снимките, за да ги превъртате.
Социалните мрежи на Google - история на възход и падения
Google+ далеч не е първият опит на гигантите да завладеят социалното уебпространство. Това е дълга история, започнала с Orkut през 2004 година - социалната мрежа е малко популярна на Запад, но е един от най-посещаваните сайтове в Индия например и в момента е с 66 милиона активни потребители в глобален мащаб. Но най-големият успех на Лари Пейдж и компания е социалният видеосайт YouTube, който купуват през 2006 година за 1.65 млрд. долара и в момента е най-популярната видеоуслуга в света.
Но Google познават и разочарованието в тази сфера, като само два от неуспехите им са Google Wave и Google Buzz. Първият в момента е познат като Apache Wave, но в началото започна като уеббазирана изчислителна платформа и набор от комуникационни протоколи, създадени, за да слеят ключови компоненти за съвременното Интернет пространство - като електронна поща, чат, Wiki сайтове и социални мрежи. Вторият е микроблог и инструмент за съобщения, интегриран директно в уеббазираната имейл програма Gmail. Там потребителите могат да споделят линкове, снимки, клипове и да организират групови разговори, всичко това видимо през входящата кутия на електронната поща. Уви, медиите и голяма част от потребителите не дадоха шанс за развитие на Google Buzz заради страхове, свързани главно със сигурността на данните.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.