Microsoft се готви да купи Skype?

Между 7 и 8 млрд. долара може да даде Microsoft в сделка за придобиването на Skype, по която обаче двете страни все още не са се споразумели окончателно.

Корпорацията Microsoft възнамерява да закупи известния доставчик на услуги за Интернет телефония Skype, като стойността на сделката може да достигне между 7 и 8 млрд. долара, съобщава онлайн изданието на финансовия информационен ресурс The Wall Street Journal, като се позовава на "запознат с подробностите по сделката" анонимен източник. Според въпросната информация сделката може да бъде анонсирана всеки момент, но се подчертава също, че до момента двете страни все още не са постигнали окончателно споразумение по условията, което само по себе си, може да доведе и до развалянето на досегашните уговорки.

Ако все пак сделката бъде финализирана успешно, това ще стане най-скъпото придобиване в историята на Microsoft, което ще надхвърли досегашния рекорд на покупката на компанията aQuantive, която редмънтския софтуерен гигант си напазарува през 2007 г. за около $6 млрд.


Припомняме, че компанията Skype е създадена през 2003 г. от Никлас Зенсторм (Niklas Zennstrom) и Янус Фрийс (Janus Friis) и с времето стана изключително популярна сред потребителите, които търсят евтина или напълно безплатна платформа за Интернет телефония (а напоследък и видеофония). През 2005 г. Skype беше купена от eBay за общо $2,6 млрд. в кеш и в акции с идеята да се улесни комуникацията на потребителите на онлайн аукциона. Експериментът на eBay обаче нямаше успех и преди две години Skype отново беше продадена (по точно 70% от нея) на група инвеститори. Отбелязва се също, че през миналата година Skype е "заработила" на притежателите си около $860 млн., от които чистата оперативна печалба възлиза на $264 млн. С две думи – апетитна хапка за всеки с достатъчно пари.

До момента обаче от Microsoft и Skype отказват да коментират изнесената информация за предстоящата сделка. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.