iSuppli: скоро DisplayPort ще стане фактически стандарт

Към 2016 г. над 90% от настолните и преносими компютри ще използват интерфейса DisplayPort, гласи прогноза на аналитиците от iSuppli.

Според аналитиците от изследователската агенция iSuppli, цифровият интерфейс DisplayPort в скоро време ще се утвърди като фактически промишлен стандарт за пренос на видео и други типове информационно съдържание. Според резултатите от едно скорошно изследване на компанията, тазгодишните доставки на устройства с поддръжка на DisplayPort интерфейса са се увеличили с почти 155% в сравнение със същия период на 2010 г. Специалистите от агенцията очакват, че през следващите няколко години този ръст ще продължи да се измерва в трицифрени числа, докато DisplayPort се наложи като фактически стандарт. Отбелязва се, че по аналогичен начин е протекло и развитието на USB стандарта през последните години на миналия век.

DisplayPort

 

 

Към момента разпространението на DisplayPort интерфейса се осъществява основно благодарение на инициативите на компанията Apple, които напоследък намират широка подкрепа и от производителите на видеокарти, а не бива да се забравя, че допълнителен стимул може да се окаже и налаганият от Intel високоскоростен интерфейс Thunderbolt, който също е базиран на DisplayPort (и PCI Express).


DisplayPort growth forecast by iSuppli

 

 

Според прогнозата на iSuppli, през тази година броят на предлаганите на пазара видеокарти с един или повече DisplayPort конектори ще се удвои в сравнение с миналата година. Освен това, аналитиците очакват към 2014 г. поддръжка за DisplayPort да има в около 72% от ноутбуците на пазара, а към над 90% от настолните и преносими компютри да използват въпросния интерфейс. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.