17,9% годишен ръст бележи глобалният пазар на мобилни телефони през Q4 2010 г.

Това твърди едно от най-новите изследвания на агенцията IDC, според което през последните три месеца на миналата година в света са продадени 401,4 млн. броя мобилни телефони.

Според едно от най-новите изследвания на агенцията за пазарни проучвания IDC, през четвъртото тримесечие на миналата година в света са продадени общо около 401,4 млн. броя мобилни телефони (1 388 млрд. за цялата 2010-а). В сравнение с аналогичния период на 2009 г. продажбите на такива устройства отбелязват доста сериозен ръст, възлизащ на 17,9%.Най-големият в света доставчик на мобилни телефони продължава да е финландската компания Nokia, която през последните три месеца на годината е продала 123,7 млн. такива устройства, формиращи около 30,8% пазарен дял (преди година делът на производителя е бил 37,2%). Най-близо до водача е южнокорейският производител Samsung, която може да се похвали с 80,7 млн. продажби на мобилни телефони и 20,1% пазарен дял, който е останал почти непроменен от година насам. Тройката най-големи доставчици се завършва от другия известен корейски производител LG, реализирал 30,6 млн. продажби и 7,6% дял от пазара на мобилни телефони в света.

Интересен факт е присъствието на китайската компания ZTE, която през последното тримесечие на 2010 заема четвъртото място в тази класация, докато само три месеца тя изобщо не попадаше в челната петорка на лидерите. Според аналитиците от IDC, успехът на китайците се дължи на осигуряването на доста евтини, но и сравнително качествени телефони от начален и среден клас, благодарение на които фирмата е спечелила около 4,2% от общите продажби в света и изпреварила Apple, която държи 4% от пазара през последния отчетен период. Всички останали производители на мобилни телефони са продали общо 133,4 млн, устройства, формирайки 33,2% от пазара. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.