IDC: Българският пазар на устройства за печат се съживява през Q3’2010

Броят на продажбите на периферни устройства за печат в страната през третото тримесечие на годината се е увеличил с 30,5% спрямо същия период на 2009 г., отбелязвайки ръст и на приходите за пръв път от края на 2008 г. насам, твърди най-новото проучване на IDC.

Българският пазар на решения за печат отчита 30,5% ръст за Q3'10 спрямо същия период на миналата година, сочи ново проучване на IDC. Според анализаторите, това е второ последователно тримесечие, в което е налице ръст в обема на продажбите. Този сегмент продължава да се движи от растящата популярност на мастиленоструйните и монохромните лазерни мултифункционални устройства (МФУ). Същевременно приходите в този пазар са се увеличили с 0,5% през третото тримесечие в сравнение с Q3'2009. Освен това Q3'2010 е и първото тримесечие с ръст на приходите от Q4'2008 насам.

От началото на годината, ключов елемент в целия пазар на печатни решения е МФУ сегментът, отбелязва още агенцията Монохромните мастиленоструйни еднофункционални принтери и монохромните лазерни МФУ са с най-сериозен скок през третото тримесечие на тази година. Техният ръст се изразява съответно в 103,8% и 51,6% на годишна база. Неочакван спад се забелязва при продажбите на цветни лазерни принтери, но предвид добрите характеристики на съвременните модели и отличното качество на печат, се предполага, че продажбите ще тръгнат по възходяща линия и при тях.


Монохромната лазерна технология продължава да бъде доминиращ сегмент с 54,7% единици пазарен дял за Q3'2010, като тенденцията е да продължава да бъде такава и за в бъдеще. Докато мултифункционалните устройства са 59,3% от общия световен пазар на печатни решения, тяхната популярност в България е под средната за региона на Централна и Източна Европа, твърди още IDC.

В класацията на доставчиците HP продължава да бъде едноличен лидер на общия пазар на печатна периферия у нас през третото тримесечие на 2010. Заедно с Canon и Samsung тези три компании обхващат близо 70% от българския пазар на устройства за печат.

"В настоящата икономическа ситуация производителите се фокусират върху агресивни цени, силни промоции и подобряване на взаимоотношения с партньорите от търговския канал. IDC очаква умерен ръст в този сегмент през следващите няколко тримесечия", коментира Евелин Стоев, старши аналитик в IDC България. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.