IDC: Windows 7 ще се отрази благотворно на икономиката в Европа и в България

Според едно от последните проучвания на агенцията, пускането на новата операционна система на Microsoft на пазара и свързаният с него ръст в ИТ сектора ще помогнат на България и страните от Европейската икономическа зона да излязат от рецесията.
Анализът на IDC за въздействието на Windows 7 върху икономиката включва периода от октомври 2009г., след пускането на продукта на пазара, до края на 2013 г. и разглежда Европейската икономическа зона, в която влиза и България. Според IDC, въвеждането на новата операционна система ще се отрази положително върху ИТ сектора, като ще допринесе за увеличаване на работната ръка, увеличаване на приходите на фирми, чиято дейност е свързана с продуктите на Microsoft, както и за по-големи инвестиции в продукти и услуги, свързани с новата операционна система. А увеличените приходи, инвестиции и работна ръка ще засилят ИТ сектора и ще помогнат на местните икономики за излизане от кризата, твърдят аналитиците.

 

Приходите за партньорите в ИТ сферата, сравнен с приходите за Microsoft от новата операционна система Windows 7. Компаниите са разделен в зависимост от дейността на бизнеса им - хардуерни, софтуерни продукти или занимаващи се с услуги.

 

"За партньорите, както и за всички фирми и компании това е възможност за увеличаване на пазарната ни активност, което е важен компонент от усилията на всички за съживяване на пазара и преодоляване на последиците от финансовата и икономическа криза. За нас, като партньор на Microsoft появата на Windows 7, на пазара ще донесе приходи и ползи за компанията, както за нашите служители, така и за нашите клиенти", коментира Емил Кирилов, мениджър бизнес развитие на "Мост Компютърс" ООД.

 

След пускането на Windows 7 на пазара този месец, проучването на IDC за цялата Европейска икономическа зона предвижда до края на 2010 г. да бъдат разпространени 177 милиона копия на софтуера. В тази част от анализа също се правят интересни прогнози:

· До края на 2010 г. ще бъдат разпространени повече от 177 милиона копия на Windows 7, като 50 милиона от тях ще бъдат в Европейската икономическа зона.
· До края на 2010 г. повече от 1.5 милиона потребители от Европейската икономическа зона ще работят с Windows 7, което се равнява на 18% от работната ръка в зоната. Повече от 600 000 нови работници ще бъдат наети във фирми, занимаващи се с производство, продажба или разпространение на продукти и услуги ползващи Windows 7, а други 900 000 ще бъдат наети във фирми използващи ИТ услуги.
· От пускането на операционната система на пазара до края на 2010 г. всяко евро приход за Microsoft ще се равнява на 19.06 евро приходи за партньори и компании, чиито продукти и услуги са свързани с Windows 7 Очаква се през този период да бъдат продадени продукти и услуги за над 70 милиарда евро.
· За да достигнат до тези приходи, до края на 2010 г., компаниите от Европейската икономическа зона ще инвестират над 25 милиарда евро за развиване, маркетинг и поддръжка на Windows 7.

До края на 2010 г. се очаква появата на повече от 1,5 милиона нови работни места свързани с Windows 7, което се равнява на 18% от всички заети в ИТ сектора. Като разпределение според вида на компанията, 100 000 работни места ще бъдат в компании за хардуер, 80 000 в компании за софтуер, 440 000 в компании, които предлагат и разпространяват ИТ услуги и повече от 900 000 в компании ползващи ИТ услуги и продукти.
Разбира се, това са само част от изводите, направени в изследването на IDC. В случай, че проявявате интерес и към подробностите, можете да намерите целия анализ под формата на PDF файлове на сайта на Microsoft.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.