iSuppli отчита исторически спад в РС продажбите през първото тримесечие

Аналитиците от агенцията са установили, че първата четвърт на 2009 е най-лошата за световните компютърни продажби през последните седем години.
Според последните данни на iSuppli за периода от януари до март в света са продадени само 66,5 млн. РС системи, което е с над 8 % спад спрямо същия период на миналата година и с 14,4%. - в сравнение с предходното последно тримесечие на 2008 г.

Агенцията отбелязва и тенденция към смяна на потребителските предпочитания, които все повече се насочват към преносимите компютри: аналитиците отчитат 23% намаление на продажбите на настолни компютри на годишна база, но и 10% положителен ръст в доставките на портативни компютри.
Класацията на петте най-големи РС доставчици в глобален мащаб остава във владение на обичайните лидери. С 13 млн. реализирани продажби на първото място с 19,7% дял здраво се държи компанията HP. Въпреки спадa в продажбите, които отчита Dell, американската компания все още може да се похвали с втора позиция и 19% дял от общия РС пазар. Почетната петорка се закръгля от добре познатите азиатски OEM производители Acer, Lenovo и Toshiba, които държат съответно дялове с размери 11,1%, 6,7% и 5,2% от глобалния компютърен пазар.
Въпреки цялостния спад на РС пазар някои от водещите РС компании все пак отбелязват положителен ръст на доставките - тези на компютри Toshiba например са се увеличили с 13,2% на годишна база, информират още от iSuppli.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.