Apple е придобила базиран във Великобритания стартъп, който трябва да помогне на компанията да подобри качеството на снимките в следващия модел iPhone. Според Bloomberg, технологичният гигант е купил Spectral Edge Ltd., а информацията се базира на официални документи, които показват, че Apple контролира тази малка компания. Spectral разработва технология, която използва инфрачервени изображения, след което ги смесва с нормални снимки чрез алгоритми за машинно заучаване, за да произведе по-качествен, рязък и детайлен краен резултат, с много по-точно възпроизвеждане на цветовете.

Профил на Spectral и технологията на британците показва, че тя може да бъде използвана както хардуерно, така и само със софтуерни алгоритми (разбира се, необходима е камера, която може да снима в инфрачервения диапазон). Потенциалните приложения на подобна идея включват много добри снимки при ниска осветеност (практически при липса на светлина), както и значително по-качествени снимки от камери за сигурност или камери, монтирани на дрони.

Не е ясно колко точно Apple е платила за Spectrum, но британците събраха 5,3 милиона долара финансиране през миналата година. Apple може да се опита да вгради инфрачервената технология в следващия iPhone, ако успее да се справи с графиците - през последните години iPhone моделите определено изостават и догонват останалите - особено при камера технологиите. Spectrum може да е възможност за Apple да промени тази тенденция, но ще трябва да почакаме, за да разберем.