Анализаторът Минг-чи Куо, който е известен с точните си предсказания за Apple устройства (базирани на връзки в различни звена по веригата - фабрики и подизпълнители), пусна нова бомба. Куо твърди, че най-високият клас iPhone модели за 2021-а година няма да имат Lightning порт. И ако предполагате, че Apple са решили да минат в USB-C лагера - грешите. Изглежда Apple иска да предоставят напълно безжично изжияване за своите потребители при най-скъпите модели за 2021-а.

Виждали сме концептуални телефони без портове и преди, но един от най-големите производители и марка, определяща тенденциите (поне в САЩ) да излезе с такъв масов моде е доста смело. Не е ясно как ще бъде зареждан подобен телефон - iPhone моделите поддържат Qi безжично зареждане от 2017-а година, но мощностите и периферията за подобна опция са силно ограничени - в сравнение с конкуренцията. За да може да бъде практичен такъв iPhone без портове, потребителите ще трябва да носят със себе си безжични зарядни подложки навсякъде, за да не рискуват да останат без телефон.

Apple ще се откаже от Lightning порта в iPhone за 2021-а?

Този интересен слух не е единствен - Куо предвижда, че Apple ще изкарат и модел, наречен iPhone SE2 Plus, с 5,5 или 6,1-инчов дисплей и малък прорез, за да се спести пространство - вместо Face ID, ще се ползва Touch ID, вграден във физическия Home бутон. Този модел трябва да се появи в началото на 2021-а година и да върне тенденцията Apple да предлага и бюджетни модели в началото на всяка година - тази тенденция ще стартира всъщност с пускането на подобен на iPhone 8 модел в началото на 2020-а.

Има известни причини за скептицизъм, особено що се отнася до модела без портове за 2021-а. Има доста време до представянето на тези модели, а дори информацията на Куо да е легитимна, плановете на Apple могат да се променят дотогава. Просто имайте едно на ум, че през септември 2021-а година, смартфоните могат да се окажат без портове.

Източник: MacRumors