LG патентова разтегаем смартфон

След като очевидно следващата година ще е посветена на смартфоните с гъвкави дисплеи, LG се опитват да останат в крак с тенденцията с нов патент, забелязан от LetsGoDigital. Миналата седмица Motorola официално представи новия модел RAZR, който за разлика от Galaxy Fold и Huawei Mate X, има различен форм-фактор и се сгъва по дължина.

Патентът на LG е бил подаден на 27-и февруари 2019-а година към Световната слъжба за интелектуална собственост и е за "мобилен телефон". Официално патентът е публикуван едва преди няколко дни - на 15-и ноември, а освен краткото описание, той включва 11 изображения на потренциалното устройство от различни ъгли.

В най-компактната си форма телфонът на LG е доста тесен и висок, а също така учудващо тънък за подобен дизайн. В горната част на дисплея няма прорез, а самата рамка е доста малка. Цялостният вид на устройството е доста стилен, но по-интересна е технологията на разгъване. Чрез издърпване на двете страни дисплеят се увеличава почти двойно на ширина - гъвкавият екран е навит от двете страни по подобие на древен манускрипт върху пергамент. Издърпването на двете страни кара краищата на дисплея да се развият до пълния размер.

LG патентова разтегаем смартфон

© Ilse Jurrien, LetsGoDigital


Патентът съвсем ясно определя това устройство като мобилен телефон, а не четец с електронно мастило или друга подобна джаджа. От описанието обаче не става ясно как и къде ще бъдат позиционирани системите камери, какъв хардуер ще има телефона и дали батерията ще бъде от две части, по подобие на RAZR.

От изображенията обаче се вижда, че задната част на телефона е проектирана за ергономично хващане и удобство при разгънато положение. Подобен дизайн обаче съвсем не е нов - още през 2005-а година компанията Polymer Vision предлага нещо подобно, само че за четец за електронни книги. Продуктът на тази холандска компания обаче не успя да набере достатъчно средства и остана само на чертожните дъски. LG от друга страна изостава от смелите иновации в сферата на гъвкавите дисплеи - поне в сравнение с други големи компании и това може да се окаже шанс корейците да наваксат с оригинален дизайн.

Както при повечето подобни патенти, не е сигурно, че изобщо ще видим краен продукт или дори прототип, но ако това стане, още един играч на пазара на интересни смартфон решения ще е добре дошъл за по--широкото приемане и развитието на технологията за гъвкави дисплеи.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.